economie

Minister: Brits gezin betaalt de rekening bij Brexit

18 april 2016

De Britse minister van Financiën George Osborne waarschuwt voor de gevolgen van een Brexit, mochten de Britten daar tijdens het referendum in juni voor kiezen. De economie zal klappen krijgen die het de komende decennia niet meer te boven komt.

Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kost elke familie 4.300 pond per jaar, zo’n 5.400 euro, omdat de economie rond 2030 met 6 procent is gekrompen, waarschuwt de minister.

Slechter af

De economische impact zal dus enorm zijn, en de Britten zullen die gevolgen voelen. Want er zal voor miljarden worden gekort op de National Health Service  – de Nationale Gezondheidszorg –  scholen en het leger. Niet eerder was de waarschuwing uit het anti-Brexit-kamp zo sterk als nu, schrijft The Guardian. Is dit echt wat we willen, vraagt Osborne zich hardop af.

Ook het IMF slaat alarm: een Brexit zou de wereldeconomie een hevige dreun geven. Lees meer >2016-04-05 16:17:26 Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) attends a press conference at the Chancellery in Berlin, on April 5, 2016.   / AFP PHOTO / John MACDOUGALL

‘Om het eenvoudig te stellen: zijn we slechter of beter af als we de EU verlaten? Het antwoord is: Groot-Brittannië zal slechter af zijn, en dat is van blijvende aard.’ We kunnen beter binnen een hervormde Unie blijven, vat de minister zijn visie samen. Hij laat zich leiden door een alarmerend rapport over de voor- en nadelen van een Brexit op de lange termijn, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Een waar gevecht

Het is de vraag of de Britten zich iets van deze woorden aantrekken. De campagne – waarmee vrijdag officieel is begonnen – belooft een waar gevecht te worden, omdat de voor – en tegenstanders van een vertrek uit de EU in de peilingen elkaar maar weinig ontlopen.

Op dit moment is 38 procent van de Britten voor een Brexit. 39 procent wil erbij blijven. Dat betekent dat 18 procent zijn of haar keuze nog niet heeft gemaakt. Zwevende kiezers dus, die het verschil kunnen maken op 23 juni. Het pro-Brexit-kamp heeft een zeer populaire en charismatische aanjager en voortrekker, namelijk de burgemeester van Londen Boris Johnson.

Premier David Cameron voert juist campagne tegen een Brexit, en wordt daarbij gesteund door de Amerikaanse president Barack Obama. Die steun vindt Johnson dan weer ‘hypocriet’. ‘(…) Bizar dat de Amerikanen ons de les lezen over het opgeven van onze soevereiniteit. Ze zouden er zelf nooit aan denken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.