economie

Enza Zaden is het familiebedrijf van het jaar

Door Ron Kosterman - 07 april 2016

Enza Zaden is de winnaar van de Familiebedrijven Award 2016. De onderneming van de familie Mazereeuw uit Enkhuizen kreeg de prijs zojuist uitgereikt door ABN AMRO-CEO Gerrit Zalm.

Initiatiefnemer van de award is John Fentener van Vlissingen, familie-ondernemer pur sang. Volgens de jury onder zijn voorzitterschap ‘behoort Enza Zaden binnen haar vakgebied tot de absolute wereldtop en investeert het bedrijf jaar op jaar fors in onderzoek en ontwikkeling. De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook actief betrokken bij de productontwikkeling’.

Fentener van Vlissingen is telg uit de familie die SHV oprichtte. Hij begon veertig jaar terug zijn eigen bedrijf, reisonderneming BCD, waar inmiddels ook kinderen van hem werken. SHV is de nummer 2 en BCD de nummer 3 in de Top-100 van grootste familiebedrijven die Elsevier deze week publiceerde.

Van autodealer en supermarktketen tot slachterij en bouwer. Elsevier presenteert voor de vierde keer de honderd grootste familie­bedrijven. Immuun voor crisis zijn ze niet, maar de meeste houden het hoofd prima boven water. Dit zijn de honderd grootste familiebedrijven van Nederland >familiebedrijven

Belang

Met de award wil Fentener van Vlissingen het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie benadrukken. De ruim 260.000 familiebedrijven zijn goed voor meer dan de helft van het geld dat in Nederland wordt verdiend. Bijna de helft van de werknemers in Nederland werkt voor een familiebedrijf.

Enza Zaden werd in 1938 opgericht door Jacob Mazereeuw als ‘De Enkhuizer Zaadwinkel’. Allengs ontwikkelde het bedrijf zich tot een internationaal  opererend en toonaangevend zaadverdelingsbedrijf  voor groenterassen. Jaap Mazereeuw, telg uit de derde generatie, is de huidige algemeen directeur. Met een omzet van 218 miljoen euro staat Enza Zaden op nummer 96 in Elseviers Top-100.

Het bedrijf werd verkozen boven drie andere finalisten. De eerste was het industriële bedrijf VDL Groep van de familie Van der Leegte uit Eindhoven, de nummer 9 in de Top-100. President-directeur Wim van der Leegte kreeg vanmiddag wel de award voor “Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap” uitgereikt.

Jury

De tweede verliezende finalist was CCV. Die Arnhemse onderneming is actief in betalingsverkeer, onder meer met pinapparaten, en is van de familie Van de Velden. De derde was verpakkingsbedrijf NNZ uit Groningen van de familie Boot.

In 2013 reikte Fentener van Vlissingen met zijn Stichting Familie Onderneming voor het eerst de prijs uit. Toen won Gassan Diamonds uit Amsterdam. In 2014 won Westland Kaas uit het Noord-Hollandse Huizen. Vorig jaar ging de award naar Koninklijke De Heus, een diervoerproducent uit het Gelderse Ede. Co-CEO Koen de Heus van het bedrijf zat dit jaar in de jury. De Heus staat op 11 in de lijst van Elsevier.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.