economie

Nederlanders willen dolgraag het loon van collega’s weten

Door Emile Kossen - 12 april 2016

Een grote meerderheid van Nederlandse werkenden denkt dat het goed is als bedrijven intern vertellen hoeveel iedereen verdient. Dat blijkt uit een onderzoek van Glassdoor Economic Research.

Het onderzoek vergelijkt in hoeverre werknemers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Amerika en Canada kennis hebben van lonen binnen hun bedrijf. De helft van de Nederlandse werknemers zegt al veel te weten over salarissen van collega’s.

Toch zegt 70 procent van de arbeidskrachten in Nederland – en mannen nog meer dan vrouwen – dat meer kennis over de gangbare lonen zou bijdragen aan de tevredenheid op het werk. Zelfs 80 procent denkt dat salaristransparantie uiteindelijk goed kan zijn voor de winstgevendheid van een bedrijf.

Elseviers jaarlijkse onderzoek naar salarissen>Trekt de economie aan, neem dan een baan bij de overheid. Dat zou je wel denken bij aanschouwing van de snelste stijgers op de loonladder van 2015.

Relatief belangrijk
Nederlanders vinden het belangrijker om te weten wat de salarissen van collega’s zijn dan werknemers in andere landen. In Duitsland zei zelfs 30 procent van de ondervraagden dat meer salaristransparantie een negatieve invloed zou hebben op hun tevredenheid.

In vergelijking met werknemers uit andere landen weten Fransen weinig over wat een gangbaar loon is. Van de Franse vrouwen is maar 23 procent op de hoogte van het salaris van collega’s. Ook zeggen relatief veel Fransen dat ze liever niet hun eigen salaris met anderen willen delen.

Meer loon
In Nederland zijn de lonen het afgelopen jaar gemiddeld met meer dan 2 procent gestegen, blijkt uit Elseviers jaarlijkse onderzoek naar salarissen. Een jaar eerder was dat niet eens 1 procent.

Vooral mensen met een baan bij de overheid verdienden meer geld in 2015. Gemiddeld van hoog tot laag, van Rijk tot gemeente, ontvingen overheidsdienaren 3,41 procent meer loon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.