economie

Opvallend: zieke man Frankrijk klimt uit het dal

Door Tom Reijner - 29 april 2016

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal sterker gegroeid.  Frankrijk, dat lange tijd bekendstond als de ‘zieke man’ van Europa,  lijkt uit het dal te klimmen.

De groei van het Franse bruto binnenlands product valt in het eerste kwartaal met 0,5 procent hoger uit in vergelijking met het einde van 2015 (0,3, procent).

Consumptie

Het groeicijfer werd bekendgemaakt door de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Goed nieuws ook voor François Hollande, die erg impopulair is onder het Franse volk. Met een verbeterde economie kan hij zijn imago wellicht weer wat opvijzelen, met in het vooruitzicht de Franse presidentsverkiezingen in 2017. De groei is boven verwachting. Eerder ging Bloomberg bijvoorbeeld nog uit van een groei van o,4 procent.

Bekijk ook deze video: hoe gevaarlijk is het rentebeleid van de ECB?
Draghi

Dat het er beter uitziet voor Frankrijk heeft vooral te maken met een stijging van de consumptie. De Fransen hebben meer uitgegeven aan vooral grote aankopen. Er zijn ook signalen dat het hoge werkloosheidcijfer langzaam aan het dalen is. In maart nam het aantal werklozen af met 60.000. Nog altijd zit 10 procent van de Fransen zonder baan. Sapin ziet het allemaal tevreden aan: ‘Er zijn meer banen, en er is sprake van een “solide groei”.’

Crisis

Ook in de rest van de eurozone is de economie aanzienlijk sterker gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat eerder vandaag. De economische groei in de eurozone kwam vorig kwartaal uit op 0,6 procent ten opzichte van de voorgaande periode. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd een plus van 0,3 procent gemeten.

De euro-economie was vorig kwartaal 1,6 procent groter dan in de eerste drie maanden van 2015. De groei op jaarbasis was daarmee even sterk als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ook Spanje – een land dat gezien de hoge werkloosheid nog altijd gebukt gaat onder de gevolgen van de diepe financiële en economische crisis – doet het een stuk beter. Het groeicijfer van 0,8 procent is eveneens boven verwachting. Medio mei presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers voor de Nederlandse economie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.