economie

Lucht voor de Grieken: wat houdt schuldverlichting in?

Door Bauke Schram - 25 mei 2016

De eurogroep is toch gezwicht voor de druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De groep Europese ministers ging  dinsdagnacht akkoord met schuldverlichting voor Griekenland.

Dinsdagmiddag zei de Slowaakse minister van Financiën nog dat ‘het IMF wel even kan wachten’. Maar de eurogroep heeft het IMF toch betrokken bij de onderhandelingen. Het Fonds wilde meebetalen aan de noodleningen aan de Grieken, mits de Europese Unie (EU) akkoord ging met schuldverlichting.

Lange termijn

''Waarom wil het IMF schuldverlichting voor de Grieken regelen?

De eurozone-ministers zegden uiteindelijk schuldverlichting toe. De verlichting gaat over korte termijn-leningen en zal ingaan vanaf het einde van het huidige steunprogramma, in 2018. Op lange termijn wilde de geldschieters nog niks beloven maar ze drukten de Grieken wel op het hart dat ze in de toekomst zullen worden geholpen als dat nodig blijkt.

Dat betekent echter nog niet dat het IMF volledig aan boord is. ‘Wij zijn blij dat de partijen nu begrijpen dat schuldverlichting nodig is om de financiële steun stand te laten houden,’ zei Poul Thomson van het IMF. Het Fonds zou echter pas aan het einde van 2016 meebetalen aan het volgende deel van het reddingspakket.

Het IMF en de eurozone-ministers voerden het overleg tot laat in de nacht. Er werden volgens woordvoerders veel compromissen gesloten en de partijen waren het lange tijd oneens over de inhoud van de schuldverlichting. Zo wil de eurogroep niets weten van kwijtschelding van de Griekse schuld, terwijl het IMF juist vindt dat de schuldverlichting veel verder moet gaan.

Doorbraak

Jeroen Dijsselbloem (PvdA), de minister van Financiën en de president van de eurogroep, gaf gistermiddag ook al aan dat hij hoe dan ook het IMF wilde betrekken. ‘We hebben een doorbraak bereikt, dus we kunnen nu overgaan op een nieuw stadium in de financiële hulpverlening aan Griekenland,’ zei Dijsselbloem na het overleg. ‘Nog niet zo heel lang geleden dachten we nog dat dit onmogelijk was.’

De eurogroep maken nu 10,3 miljard euro vrij voor de Grieken, die in ruil daarvoor akkoord gingen met forse hervormingen. Premier Alexis Tsipras loodste zondag nipt de bezuinigingen door het parlement, onder luid protest van het Griekse volk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.