economie

EU wil nu nog geen verlichting Griekse schuld: ‘IMF kan even wachten’

Door Bauke Schram - 24 mei 2016

De eurozone gaat voorlopig waarschijnlijk verder met de financiële steun van Griekenland zonder het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De ministers van Financiën lijken nog geen schuldverlichting aan de Grieken te willen geven.

Het IMF wil niet meebetalen aan het reddingspakket van 86 miljard euro dat aan Griekenland is beloofd, tenzij de Europese Unie (EU) akkoord gaat met schuldverlichting. Volgens de eurozone-ministers is verlichting van de Griekse schuld nu nog niet verstandig.

Even wachten

Het IMF ging vorige week zelfs een stap verder. Het fonds gaf aan dat het de Grieken de komende 25 jaar geen rente en aflossingen wil laten betalen op uitstaande leningen.

1785612-1-720x480Kan het IMF schuldverlichting voor de Grieken regelen?

‘Wij geloven dat overleg over schuldverlichting en financiële deelneming van het IMF nog even kan wachten,’ zei Peter Kazimir, de Slowaakse minister van Financiën. Het belangrijkste is nu dat Griekenland toegang krijgt tot het volgende deel van het reddingspakket, volgens de eurozone-ministers. ‘Laten we de Grieken wat ademruimte geven,’ aldus Kazimir op Twitter.

De Griekse regering loodste zondag een heel pakket aan economische hervormingen door het parlement. Als de maatregelen worden goedgekeurd, verstrekt de EU de volgende noodlening. Premier Alexis Tsipras heeft zijn eigen coalitie met veel moeite kunnen overhalen akkoord te gaan met de bezuinigingen en hervormingen, onder luid protest van het Griekse volk.

Stellig

‘Als de Griekse regering zich houdt aan de afspraken, gaan wij kijken naar de schuld,’ zei Jeroen Dijsselbloem tegen journalisten. ‘Het IMF is heel stellig dat de schuld niet betaalbaar is en dat er maatregelen moeten worden genomen.’ Dijsselbloem zei dat de EU het IMF graag betrokken wil houden bij de gesprekken met Athene.

‘Wij zijn ook bereid schuldverlichting te overwegen. We verwachten in de toekomst namelijk echt wel knelpunten.’ Naar verwachting gaat het eurozone-overleg tot diep in de nacht door.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.