economie

Is het mysterie rondom de Bitcoin-oprichter echt opgelost?

Door Bauke Schram - 02 mei 2016

Een van de grootste mysteries in de wereld van technologie lijkt opgelost: de Australiër Craig Steven Wright beweert de bedenker te zijn van Bitcoin, de virtuele munt. Maar zijn onthulling brengt misschien wel meer vragen teweeg dan worden beantwoord.

Het technologietijdschrift Wired beweerde in december dat Wright de uitvinder is van Bitcoin, waarna het huis van de zakenman werd onderzocht door de Australische politie. Wright bleef maandenlang uit de schijnwerpers, maar onthulde zichzelf op maandag als de bedenker van de mysterieuze virtuele valuta.

Lees ook: Nederlandsche Bank heeft geen vertrouwen in ‘onveilige’ bitcoin

Bewijs

Volgens GQ, de BBC en The Economist heeft Wright bewezen dat hij inderdaad de Bitcoin-uitvinder is waar tech-liefhebbers al jaren naar zoeken. Hij stuurde namelijk een bericht met de encryptie die is verbonden aan het account waarmee de eerste Bitcoin-transactie ooit is gemaakt.

Die transactie werd gemaakt vanaf het account van Satoshi Nakamoto, naar wie al jarenlang wordt gezocht. ‘Sommige mensen zullen me geloven, sommige mensen niet,’ zei Wright tegen de BBC. ‘Het maakt mij om eerlijk te zijn echt niks uit.’

Wat is Bitcoin? Bitcoin is ‘virtueel geld’ dat zonder tussenpersoon overgemaakt kan worden. Iemand kan toegang krijgen tot een Bitcoin door een ingewikkelde digitale puzzel op te lossen. Dit heet ‘delven’, net als met goud. Voor het oplossen van de puzzels of berekeningen worden processors, computers, grafische kaarten en chips gebruikt. Meer weten>

Inderdaad is niet iedereen overtuigd. Volgens Bitcoin-ontwikkelaar Peter Todd is het kopiëren van de versleuteling hetzelfde als het photoshoppen van een handtekening. ‘Dit is helemaal geen bewijs,’ zegt de ontwikkelaar tegen Forbes.

Ongelofelijk

Volgens Business Insider heeft Wright een ‘ongelofelijk’ CV, waarop staat dat de zakenman onder andere heeft gewerkt als chef in een Frans restaurant, maar ook colleges heeft gegeven aan Charles Sturt University en banen heeft gehad bij Vodafone en News Corp Australia.

Wright zou in het bezit zijn van ongeveer een miljoen Bitcoins, die samen bijna 350 miljoen euro waard zijn.

Populair

De Bitcoin-koers bereikte een hoogtepunt in 2013, toen een ware hype ontstond rondom de digitale munt. In december 2013 was de valuta nog meer dan 1.200 dollar (1.045 euro) waard, terwijl een Bitcoin nu voor zo’n 400 dollar gekocht kan worden.

Lees ook: Zullen we nu weer even normaal doen over Bitcoin?

Toch lijkt de munt nog steeds populair. Zo werd in december 2015 een recordaantal Bitcoin-transacties per week gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.