economie

PostNL: vier vragen over de mogelijke overname door Bpost

Door Bauke Schram - 29 mei 2016

Op maandag krijgen aandeelhouders en klanten van PostNL meer informatie over het bod van Bpost, de Belgische nationale post- en pakketjesdienst. Door de structuur van beide bedrijven zijn er nogal wat onzekerheden over de deal.

Wel is duidelijk dat de aandeelhouders van PostNL het bod verwelkomen: het aandeel van het concern steeg meer dan 5 procent op vrijdag. Kort daarna werd het handelen van het aandeel PostNL en het aandeel Bpost stopgezet door de beurswaakhond.

Wat weten we eigenlijk tot nu toe over de mogelijke overname? Elsevier.nl zet de vier belangrijkste vragen op een rij.

Wat hebben de bedrijven gemeen?

Bpost en PostNL zijn zeker vergelijkbare bedrijven. PostNL is een afgesplitst concern van een voormalig staatsbedrijf en de overheid heeft het bedrijf belast met de verantwoordelijkheid voor de universele postdienst. Dat houdt in dat het bedrijf ervoor moet zorgen dat de post wordt bezorgd van maandag tot vrijdag en dat vrijwel alle brieven de volgende dag op hun bestemming komen.

1698276-1Iedereen wil uw pakje: hoe de markt van pakketbezorgers explodeert

De Belgische overheid heeft nog steeds een meerderheidsbelang in Bpost. Ook Bpost moet ervoor zorgen dat in België de post wordt bezorgd. PostNL is eigenlijk veel groter dan Bpost, wat betreft personeel, omzet en postkantoren. Het is dan ook opvallend dat Bpost het veel grotere PostNL wil overnemen.

Maar de brieven- en pakketjesmarkt in België heeft veel meer potentie dan in Nederland en Bpost heeft financieel gezien een stevigere positie door zijn dochterconcerns als Bpost Bank, dus de overname is eigenlijk helemaal geen gek idee.

Waarom wil Bpost PostNL overnemen, en waarom nu?

Er worden steeds minder brieven verstuurd. Beide bedrijven proberen te overleven in een krimpende markt, waar ook nog eens sprake is van zeer lage winstmarges. PostNL en Bpost kunnen door middel van een overname een sterker en groter bedrijf vormen.

Daarnaast kunnen ze zich richten op pakketjesbezorging. Daar is juist steeds meer vraag naar, en kan meer winst op worden behaald. De pakketjesbedrijven van PostNL en Bpost hebben een gezamenlijke omzet van bijna 1.3 miljard euro.

Heeft de Belgische overheid straks controle over PostNL?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het hangt allemaal af van de manier waarop Bpost de eventuele overname besluit te betalen. Als het bod deels bestaat uit aandelen, kan de Belgische staat ervoor kiezen aandelen te verkopen, zodat het geen meerderheidsbelang heeft.

Lees ook: dit waren de grootste fusies en overnames van 2015

Dat lijkt echter geen waarschijnlijk scenario. ‘Ik wil heel duidelijk zijn: de Belgische staat is meerderheidsaandeelhouder in Bpost en heeft geen enkele intentie om zijn deel te verkopen,’ zei Alexander de Croo, minister van Overheidsbedrijven, op vrijdag tegen Belgische media.

Hoe zal de overname de service van PostNL beïnvloeden?

Als PostNL en Bpost toch een deal sluiten, zal dit waarschijnlijk weinig effect hebben op de service van PostNL. Het bedrijf is namelijk wettelijk ‘verplicht’ 95% van de brieven in Nederland de volgende dag te bezorgen. De taken van het concern zijn veelal door de overheid uitgezet, dus de overname zal daar weinig aan veranderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.