economie

Spanje en Portugal halen EU-norm weer niet, maar krijgen geen straf

Door Emile Kossen - 18 mei 2016

Ondanks dat Spanje en Portugal de EU-begrotingsregels andermaal hebben overtreden, wil de Europese Commissie geen sancties opleggen. Het stelt het nemen van een beslissing uit tot de zomer.

De Commissie stelt woensdag vast dat de twee landen niet genoeg hebben gedaan om het buitensporig hoge tekort op de begroting terug te dringen. De EU-norm is dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3 procent.

Beide landen komen daar nog niet in de buurt. Het tekort van Spanje staat op 5,1 procent, terwijl ook Portugal een tekort heeft van 4,4 procent. Beide landen proberen nog altijd te herstellen van de gevolgen van de economische crisis en wat te doen aan de voortdurend hoge werkloosheid.

Economische groei Spanje lijkt te mooi om waar te zijn

Meer tijd
In plaats van straffen uit te delen, wil de Europese Commissie Spanje en Portugal meer tijd geven om hun problemen aan te pakken. Spanje, waar binnenkort nieuwe verkiezingen worden gehouden, krijgt tot 2017 de tijd om het tekort weer onder de norm te krijgen. Portugal moet aan het einde van dit jaar weer aan de regels van de EU voldoen.

De EU-norm wordt, tot teleurstelling van landen die hun best doen om de begroting wél binnen de perken te houden, al jaren niet streng nageleefd. Hoewel de Europese Commissie op papier flinke boetes kan uitdelen aan lidstaten die een te groot tekort hebben, heeft ‘Brussel’ dat nog nooit gedaan.

Torenhoge schuld
Ook het Italië van premier Matteo Renzi krijgt meer tijd om de economische problemen aan te pakken. Italië heeft weliswaar geen groot begrotingstekort, het land kampt wel met een enorme schuld van 132,7% van het bruto nationaal product. De Italiaanse rol in de migratiecrisis zou een van de redenen zijn om de Italianen meer flexibiliteit te gunnen.

Ook met nieuwe verkiezingen wacht Spanje chaos

Europarlementariër Esther de Lange zegt tegen het FD te balen van de nieuwe beslissingen om vooralsnog geen sancties op te leggen. ‘Er zijn ongetwijfeld gegronde redenen voor, maar Italië, Spanje en ook Frankrijk worden met fluwelen handschoenen aangepakt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.