#Brexit

Britse pond reageert meteen op aankondiging Johnson

Door Tom Reijner - 30 juni 2016

Het is een grote verrassing: het feit dat de Conservatieve politicus Boris Johnson zich niet kandidaat stelt voor het leiderschap van zijn partij – en daarmee voor het Britse premierschap. De koers van het pond sterling reageert vrijwel meteen op zijn aankondiging.

De nationale munt ging donderdag verder omhoog.

Referendum

Even na 13.00 uur, vlak na de verklaring van Johnson, stond het pond op een stand van 1,3483 dollar. Maar de beurs in Londen liet een ander beeld zien. De koers zakte wat in. De FTSE-index stond op een winst van 0,2 procent, na eerder op de dag een hogere koers te hebben laten zien.

De afgelopen dagen verloor het Britse pond flink aan waarde. Vooral op vrijdag was het raak: toen de uitslag van het referendum bekend werd, kelderde het pond ten opzichte van andere valuta.

Politieke winnaar

Het was de verwachting dat Johnson zich zou opwerpen als de opvolger van premier David Cameron, die over een paar maanden vertrekt. Johnson, als ‘Brexiteer’ de politieke winnaar van het referendum – was bij de bookmakers de favoriet om de partijstrijd in zijn voordeel te beslechten.

Maar na een rondvraag onder collega’s heeft hij geconcludeerd dat hij (op dit moment) niet de juiste man is voor de functie. Zijn voormalige bondgenoot in het Brexit-kamp Michael Gove stelt zich wel kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve partij. Ook minister van Binnenlandse Zaken Theresa May mengt zich in de strijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.