#Brexit

Na Brexit is Britse pond de grootste verliezer

Door Ariana Manduzai - 24 juni 2016

Naar aanleiding van de uitslag van de Brexit vrijdagochtend dramatisch gekelderd. Op het moment staat het percentage op 5 procent, een stuk beter dan de 9 procent waarmee de beurs ’s ochtends opende.

Het Brexitkamp heeft dan wel gewonnen, maar het Britse pond is de grote verliezer in het spel. HSBC, de grootste zakenbank van Europa, voorspelt dat het dieptepunt nog niet in zicht is.

Goedmaken

De AEX-index sloot uiteindelijk 5,7 procent lager op 424,20 punten. In de loop van de sessie wist de hoofdindex op het Damrak nog wel iets van de eerdere minnen tot wel 9 procent goed te maken. Desondanks gaat de handelsdag de boeken in als een van de 25 slechtste beursdagen ooit. Slechtste dag ooit is nog steeds 19 oktober 1987, toen de AEX 12 procent kwijtspeelde.

Er wordt gespeculeerd dat banken zoals BNP Paribas, JPMorgan en Morgan Stanley overwegen uit het financiële hart van Londen te willen vertrekken. Over de laatstgenoemde bank zijn geruchten dat zij 2000 medewerkers naar Frankfurt en Dublin zouden overplaatsen. Morgan Stanley ontkent dit echter.

Citigroup en investeerder BlackRock gaan mogelijk ook snijden in het Londense personeelsbestand, terwijl JPMorgan eerder al aangaf een verhuizing uit de Britse hoofdstad te overwegen bij een Brexit. Amsterdam, Dublin, Parijs en Frankfurt worden genoemd als mogelijke alternatieven voor Londen.

Vervanger

Volgens het Economisch Bureau van ING hebben Amsterdam en Frankfurt met een gunstig leef- en innovatieklimaat goede papieren om vertrekkende bedrijven aan te trekken. Frankfurt, die ambieert de vervanger van Londen te worden,  is met de ECB-zetel en het cluster daaromheen waarschijnlijk het eerste alternatief voor banken, aldus het bureau.

Toch is Amsterdam ook geen slechte keuze. De hoofdstad heeft goede kansen voor bedrijven die ook op zoek gaan naar een innovatiever klimaat. Ook is het leven in Amsterdam in vergelijking met andere steden volgens de bank nog altijd goedkoop, wat het aantrekken van goed personeel bevordert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.