#Brexit

Brexit zorgt voor drama op de beurs

24 juni 2016

De Europese markt lijkt zich niets aan te trekken van de woorden van EU-president Donald Tusk om ‘niet hysterisch te reageren’ op de Brexit. Beurshandelaren spreken van een Zwarte Vrijdag op de financiële markt.

De euro verloor binnen een dag 2.5 procent in waarde ten opzichte van de dollar. Dit is de sterkste koersdaling sinds de invoering van de munt. Ook de Britse pond moet eraan geloven: die is naar 1.35 dollar gezakt, het laagste punt in dertig jaar tijd.

Beurs

De FTSE 100, de beursindex van de grootste bedrijven in Londen, daalde met 7.2 procent. De AEX, de beursindex in Amsterdam, kelderde 9 procent bij de opening. Geen enkel fonds stond in de plus, maar aandelen van financiële bedrijven kregen de hardste klappen.

Beursgenoteerde aandelen van ING zakten met 15.6 procent en Aegon met 13 procent. De koers van de internationale bouwgroep BAM, die zeer actief is in Groot-Brittannië, is met 17 procent gedaald.

Olie en goud

Ook de olieprijzen zijn behoorlijk ingezakt. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 4.3 procent naar 47.95 dollar. Door deze onzekere tijden zoeken beleggers hun toevlucht naar stabiel geachte beleggingen zoals goud. Hierdoor is de goudprijs hard omhoog gegaan.

Als de situatie aanhoudt, is de kans groot dat Groot-Brittannië in een recessie belandt, zeggen economen.  Door de daling van de Britse Pond kan de inflatie gestaag toenemen. Voor de Britse bevolking zullen de prijzen omhoog gaan en inkomens, uitkeringen en pensioenen dalen.

Ingrijpen

Wereldwijd kijken centrale banken gespannen toe en staan ze klaar om op de valutamarkten in te grijpen. De Zwitserse centrale bank nam vrijdagochtend al maatregelen om de sterke stijging van de frank binnen de perken te houden.

De Bank of England zegt niet te zullen aarzelen als de organisatie extra stappen moet nemen en ervoor moet zorgen dat de financiële markten blijven functioneren. Dat heeft gouverneur Mark Carney vrijdag laten weten nadat de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie stemde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.