economie

Dit willen bedrijven van het nieuwe kabinet

16 juni 2016

Het volgende kabinet moet gebruik maken van de economische voorspoed en flink investeren in het bedrijfsleven, vindt de bedrijfslobby zelf. De hand hoeft niet meer op de knip en Den Haag kan ervoor zorgen dat het bedrijfsleven een forse groei zal doormaken.

De lobby van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO schrijft in het FD dat miljardeninvesteringen hard nodig zijn om de groei door te zetten.

Investeringen

ANP-45751759-1200x800Hoe Halbe Zijlstra straks als minister gaat bezuinigen

Het belangrijkste voorstel van de organisaties is een kolossaal publiek-privaat fonds van 100 miljard euro. Daarmee moeten vooral investeringen worden gedaan in de overschakeling op duurzame energie: 50 miljard moet aan deze ‘energietransactie’ worden uitgegeven. Daarnaast willen zij dat 15 miljard euro wordt uitgegeven aan digitalisering.

Ook bedrijven die normaal weinig financiële hulp van banken krijgen, moeten profiteren van het fonds, vinden de bedrijfsorganisaties. Daarbij gaat het vooral om deeleconomiebedrijven en start-ups die de markt ‘ontwrichten’. ‘Juist in goede samenwerking tussen overheid, ondernemingen en andere betrokken partners ligt een grote kracht van Nederland,’ aldus de lobbyisten.

Gematigd

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal de economie voorlopig gematigd groeien en voor stabiliteit in Nederland zorgen. Uit de Middellangetermijnverkenning 2018-2021 blijkt dat de economie tot 2021 jaarlijks iets minder dan 2 procent zal groeien. Daarnaast zal in dat jaar een bekortingsoverschot zijn bereikt, waardoor het kabinet meer geld beschikbaar heeft om in het bedrijfsleven te investeren.

Ook zal de werkloosheid dalen volgens het CPB. Uit cijfers die het Centraal Bureau Statistiek op donderdag publiceerde blijkt dat de werkloosheid verder is gedaald naar 6,3 procent van de Nederlandse bevolking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.