economie

Is de bitcoin klaar voor de financiële markt?

Door Ariana Manduzai - 22 juni 2016

Na een kwakkelend begin wordt de bitcoin eindelijk serieus genomen als alternatief betaalmiddel. Maar dat betekent ook dat de lat hoger wordt gelegd voor de cryptomunt.

De hype rond de bitcoin is voorbij. Dat de digitale munt eindelijk serieus wordt genomen door de financiële markten blijkt uit het feit dat bitcoin voor het eerst in een risico-rapport is opgenomen. Er zijn zorgen over de volwassenheid van het alternatieve betaalmiddel.

Gebrek aan ervaring

De Financial Stability Oversight Council (FSOC), een Amerikaanse overheidsinstantie die toeziet op risico’s in de financiële markt, denkt dat digitale munteenheden een grotere rol zullen spelen in de nabije toekomst en zijn bezorgd over het feit dat marktpartijen nog weinig ervaring hebben met de bitcoin. Eventuele problemen rond de munt zouden pas bij grootschalig gebruik zichtbaar worden, vreest de FSOC.

Eén van de problemen met de bitcoin is nu al zichtbaar. Het rapport waarschuwt voor ‘een dramatische stijging van transactievertragingen’. Het bitcoinsysteem kan namelijk maar zeven transacties per seconde uitvoeren. Door het toegenomen aantal gebruikers is in maart de grens bereikt en kwamen zo’n 20.000 bitcoingebruikers in de wachtrij te staan. Een vervelende complicatie op de financiële markt waar elke seconde telt.

Geen derde partij

In het traditionele betalingsverkeer wordt de boekhouding vaak beheerd door onafhankelijke derde partijen zoals banken of notarissen. Het bijzondere aan de bitcoin is dat het een gedecentraliseerde betaalvorm is en dus onafhankelijk van banken en overheden kan functioneren. Alle computers in het netwerk die gebruik maken van de bitcoin delen één gezamenlijk digitaal grootboek waarin alle transacties openbaar zijn, de Blockchain.

Op basis van wiskundige principes worden alle transacties automatisch geverifieerd door de zogenoemde ‘bitcoinminers’ die het grootboek onderhouden. Zodra een transactie geverifieerd is, wordt daarmee toestemming verleend om de transactie uit te voeren.

Ondanks de waarschuwingen zijn er ook economen die vertrouwen hebben in de toekomst van de digitale munt. Zo verwacht Jon Matonis, de voormalige baas van de Bitcoin Foundation, dat bitcoin straks ook in de vorm komt van een gemakkelijke applicatie zoals Skype en Whatsapp. Die applicaties ‘installeer en gebruik je ook terwijl je niet weet hoe de techniek precies werkt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.