economie

Ryanair kondigt supersale aan op vliegtickets bij ‘nee’ tegen Brexit

Door Elif Isitman - 22 juni 2016

De Britse vliegtuigmaatschappij Ryanair doet ook een duit in het zakje bij het Brexit-debat. De airline belooft vrijdag de ‘grootste sale ooit’ te houden voor vliegtickets naar de rest van Europa.

Voorwaarde daarvoor is wel dat het land tegen een Brexit stemt en dus in de Europese Unie blijft.

CEO Michael O’Leary zegt tegen de Britse online krant The Independent dat de uitverkoop van vliegtickets ‘vooral gericht is op de mannen Boris Johnson, Nigel Farage en Michael Gove – de mensen die niet veel van Europa weten, en wat meer tijd in het buitenland zouden moeten doorbrengen’.

Marketing

De Britse prijsvechter heeft natuurlijk veel te verliezen bij een Brexit, geef ook O’Leary zelf toe. ‘We zouden nooit zo groot geworden zijn zonder de interne marktwerking van Europa’. Volgens O’Leary is dat de grootste reden dat Ryanair zijn prijzen zo laag kan houden.

‘Wat Boris Johnson en Michael Gove willen, is een Europa waarbij British Airways 800 pond kan vragen voor een ticket, en alleen de rijken het zich kunnen veroorloven om te vliegen,’ aldus O’Leary.

Corruptie

Het is niet de eerste keer dat de vliegtuigmaatschappij het Brexit-debat inzet voor marketingdoeleinden. De Londense Metropolitan Police deed vorige maand een onderzoek naar Ryanair, nadat de vliegmaatschappij een ‘Brexit special offer’ uitvaardigde voor Britten die elders in de EU wonen. ‘Vlieg naar huis om ‘remain’ te stemmen,’ luidde de boodschap van Ryanair. De tickets daarvoor kostten slechts 19.99 euro.

Prominenten uit het Leave-kamp beschuldigen Ryanair van corruptie en omkoping. O’Leary ontkent de aantijging en zegt dat de aanbieding pas vanaf vrijdag geldig is, en er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die voor of tegen een Brexit hebben gestemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.