economie

Waarom komt SNS Bank nog niet in private handen?

Door Bauke Schram - 28 juni 2016

SNS Bank komt voorlopig nog niet op eigen benen te staan. Deze zomer zou een beslissing worden gemaakt over de overgang naar een privaat bestaan maar deze is voorlopig uitgesteld. Waarom is dat besloten, en wat zijn de mogelijke scenario’s voor de bank?

SNS Bank heeft ‘nog veel te doen’, aldus het Financieele Dagblad. ‘Tot de verkiezingen gebeurt er niets,’ meldt een bron aan de krant.

Lot

Dat betekent dat het nieuwe kabinet, na de verkiezingen in 2017, over het lot van SNS Bank zal beslissen. Voorlopig zijn Den Haag en het bedrijf het eens: er moet nog veel gebeuren binnen SNS. Vooral de afhankelijkheid van de Nederlandse markt is riskant, en het bedrijf moet naar eigen zeggen zijn risicobeheer, processen en data-kwaliteit verbeteren.

Pas sinds de zomer van 2015 staat SNS Bank los van de holding SNS Reaal en verzekeringsdivisie Vivat, die in juli vorig jaar voor een symbolisch bedrag werd verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. De nieuwe top van SNS Bank heeft naar eigen zeggen tijd nodig om orde op zaken te stellen.

Opties

Als het bedrijf toch in private handen komt deze zomer, zijn er verschillende mogelijkheden. Als eerste wordt vaak een beursgang genoemd. Zoals dat met ABN Amro gebeurde in november vorig jaar. Dat zal goed zijn voor de concurrentie, vinden zowel de regering als De Nederlandsche Bank. Voordat SNS Bank naar de beurs gaat, moet het wel sterker in zijn schoenen staan.

1706837-1Werd de overheid misleid door de top van SNS REAAL? Tijd voor grondig onderzoek

De bank richt zich op kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf en spaarrekeningen en hypotheken voor consumenten. Juist die markten krimpen gestaag. Daarom zou Den Haag ervoor kunnen kiezen van SNS Bank definitief een staatsbank te maken. Een motie van PvdA en SP daarover werd in maart dit jaar aangenomen.

Het nieuwe kabinet zou ook kunnen kiezen voor de verkoop aan een private bank of andere financiële organisatie. Ook de verkoop aan een private-equitybedrijf wordt als optie genoemd. Voorlopig zal SNS Bank echter genationaliseerd blijven. De formatie van het kabinet dat Rutte-II opvolgt, zal grote invloed hebben op wat er uiteindelijk met het bedrijf gebeurt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.