economie

Andere ‘Grexit’: jonge, hoogopgeleide Grieken vluchten land uit

Door Emile Kossen - 02 juli 2016

Meer dan 500.000 Grieken hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis Griekenland verlaten. De meesten van hen zijn jong en hoogopgeleid.

Dat blijkt uit een studie van de Griekse Centrale Bank, die meldt dat tussen 2008 en 2013 in totaal 427.000 inwoners zijn geëmigreerd. In 2014 vertrokken nog eens zo’n 90.000 Grieken. Er wonen zo’n elf miljoen mensen in Griekenland. De trend is nog niet op zijn einde, wordt gewaarschuwd.

De Griekse economie heeft het zwaar te verduren gehad sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. ‘Armoede en migratie zijn zonder twijfel de meest ernstige gevolgen van de crisis in de Griekse samenleving,’ zegt onderzoeker Sophia Lazaretou tegen de krant Kathimerini. Dat leidde ook veelvuldig tot sociale spanningen.

Dokters en ingenieurs
Veruit de meeste emigranten vertrokken naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bijna 15.000 Grieken maakten de oversteek naar Nederland. Zij mogen hier wonen en werken, omdat Griekenland onderdeel uitmaakt van de Europese Unie.

In tegenstelling tot eerdere migratiestromen gaat het nu om jonge, hoogopgeleide Grieken die het land verlaten, onder wie relatief veel dokters en ingenieurs. De meerderheid van de emigranten is tussen de 20 en 30 jaar. Gek is dat niet, want de jeugdwerkloosheid in Griekenland schommelt rond de 50 procent.

De ‘brain drain’ vergroot de problemen voor Griekenland om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Immers, steeds minder jonge mensen betekent dat de overgebleven Grieken met een baan moeten opdraaien voor de pensioenen van de relatief oude bevolking.

Fragiel
Na de crisis lijkt de Griekse economie weer iets aan te trekken. Wel heeft het nog altijd een schuld van zo’n 200 miljard euro openstaan bij het IMF en de Europese Unie. Het laatste reddingspakket ter waarde van 60 miljard komt daar nog eens bij.

De Griekse regering zegt dat schuldverlichting broodnodig is om de economie te beschermen, bijvoorbeeld een lagere rente en langer de tijd om de schuld af te betalen. Het IMF is het daarmee eens, maar de Europese Unie nog niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.