#Brexit

Frankrijk aast op bedrijven uit Londen na Brexit

Door Bauke Schram - 03 juli 2016

De Franse premier Manuel Valls denkt dat Frankrijk kan profiteren van het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De politicus wil bedrijven die Londen verlaten door ‘Brexit’ met open armen ontvangen.

Verschillende banken en financiële organisaties hebben al aangegeven te willen vertrekken uit de ‘City’, het financiële hart van Londen. HSBC, de Grootste Britse bank die door het belastingstelsel in Groot-Brittannië al eerder een verhuizing van het hoofdkwartier overwoog, zegt nu banen te willen verplaatsen naar Parijs.

Investeringen

Naast Parijs worden Amsterdam, Luxemburg en Frankfurt ook genoemd als mogelijke steden waar bedrijven wel heen willen verhuizen. Ook in België hoopt de regering op forse investeringen door organisaties die uit Groot-Brittannië willen verhuizen. ‘Mijn boodschap is: Welcome to Belgium,’ zei de Belgische premier Charles Michel na het referendum. De Belgische overheid werkt zelfs al aan een reclamecampagne

Nederland, Amsterdam, 17 maart 2016. Luchtfoto's van de Amsterdamse Zuidas. foto: Gerhard van Roon/Hollandse HoogteWie profiteren straks van het Britse vertrek uit de EU?

Valls wil de Belgen slimmer af zijn. ‘Wij zijn ons ervan bewust dat ondernemingen in de City voorbereidingen treffen om naar Dublin, Amsterdam, Frankfurt en Parijs te verhuizen. En wij werken aan maatregelen om Parijs aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld via belastingmaatregelen ten gunste van buitenlandse organisaties.’

Ook de lokale autoriteiten in Parijs staan te trappelen om de grote ondernemingen uit Londen te verwelkomen. Twee weken voor het referendum gaf de locoburgemeester van de Franse Hoofdstad, Jean-Louis Missika, al aan ‘de rode loper uit te rollen’ voor de bedrijven die voor Parijs kiezen. Sommige banken denken volgens de Financial Times ook aan een verhuizing naar een land buiten Europa. Verschillende experts zeggen dat de financiële hoogtijdagen van de EU allang voorbij zijn dus behoort een verschuiving naar Azië ook tot de mogelijkheden.

Epicentrum

Toch wil de City de moed nog niet opgeven. Een groep advocaten ziet een Brexit juist als een groot voordeel voor Londen, dat zich nu minder op Europa hoeft te richten. Daardoor zou het financiële epicentrum zich onder meer beter kunnen ontwikkelen op het gebied van financiële technologie. De zakelijke kopstukken die denken dat een Brexit juist een boost aan Londen zal geven, hopen dat Groot-Brittannië in ieder geval voor een goede deal met Brussel kan zorgen.

De City ontwikkelt zich al meer dan duizend jaar onwijs sterk als financieel centrum. Daar zal nog lang geen einde aan komen,’ aldus een woordvoerder van de overheidstak die verantwoordelijk is voor het bankencentrum van Londen. ‘De overheid moet nu luisteren naar het Britse volk en voor de beste deal mogelijk zorgen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.