economie

Hoe ambtenaren Amsterdam miljoenen euro’s verduisterden

Door Emile Kossen - 13 juli 2016

Opnieuw een corruptieschandaal bij de gemeente Amsterdam. Een groep ambtenaren wordt ervan verdacht miljoenen euro’s te hebben verduisterd.

Medewerkers van de afdeling Vastgoed in Amsterdam-Noord hebben jarenlang misbruik gemaakt van hun positie, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Ze zorgden ervoor dat opdrachten van de gemeente terechtkwamen bij bekenden, die de taken voor veel te hoge bedragen factureerden en bovendien veelvuldig in geheel andere branches werkten dan de opdracht voorschreef. Zo wisten de ambtenaren zichzelf voor miljoenen euro’s te verrijken, aldus de burgemeester.

De gemeente is benadeeld doordat opdrachten zijn gegund aan bedrijven die normaal in een andere branche actief zijn en/of gefactureerd hebben voor veel te hoge bedragen

Ontslag, maar gemeente wil ook geld terugvorderen
Nadat een medewerker op de afdeling in mei 2015 melding deed van vermeende fraude, ging de gemeente op onderzoek uit en kwam de fraudezaak aan het licht. Zeker vier ambtenaren zijn schuldig bevonden aan frauduleuze praktijken en worden of zijn al ontslagen. De daders konden onder meer hun gang gaan omdat er geen duidelijke regels en procedures bestonden rond aanbestedingen, schrijft Van der Laan.

De gemeente heeft in twee gevallen aangifte gedaan. ‘Het strafrechtelijk onderzoek wordt vermoedelijk na de zomer afgerond,’ zegt een woordvoerder van de gemeente. De stad hoopt een deel van het verdwenen geld terug te kunnen vorderen.

Derde corruptiezaak in korte tijd
Het is al de derde keer in korte tijd dat de gemeente Amsterdam te maken krijgt met een corruptiezaak. Begin dit jaar kwam naar buiten dat twee ambtenaren werden verdacht van fraude. In de brief van Van der Laan blijkt dat het aantal verdachten in die zaak is opgelopen tot vijf.

In oktober 2015 werd bovendien een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een wagenparkbeheerder, die verantwoordelijk was voor de inkoop van auto’s. Samen met zijn vrouw zou hij door middel van een geraffineerde constructie voor meer dan 2 miljoen euro achterover hebben gedrukt. Met dat gestolen geld kocht hij vervolgens dure auto’s voor zichzelf.

Na die zaak besloot de gemeente alle procedures bij inkopen en aanbestedingen te gaan onderzoeken. Eind 2016 moet dit ‘antifraude offensief’ zijn afgerond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.