economie

Opvolger Gerrit Zalm moet ABN Amro nieuw gezicht geven

Door Ariana Manduzai - 19 juli 2016

Staatsbank ABN Amro is onder leiding van Zalm weer stabiel geworden. De bestuursvoorzitter treedt volgens berichten in het Financiële Dagblad in 2017 vervroegd af.  Zijn opvolger moet vooral de zwakke concurrentiepositie van de bank zien te verbeteren.

Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën,  ging de uitdaging met ABN Amro in 2008 aan. Hij stond sinds dat jaar aan het hoofd van een bank die ten onder dreigde te gaan aan de financiële crisis. De crisis, maar ook overnames en de nationalisering van de bank hebben diepe sporen achtergelaten bij ABN Amro. Wat eerst bekend stond als een ambitieuze en internationale zakenbank, is nu voornamelijk een hypotheekbank die zich, zonder veel financieel risico te nemen, op Nederland richt.

ABN Amro: redelijk stabiel maar zonder concurrentiepositie

ABN Amro bezit een private bank, MeesPierson, die zich richt op vermogende particulieren, maar die is weinig onderscheidend. Daarnaast heeft de bank een energieafdeling die wereldwijd handelsfinanciering voor de olie- en gassector aanbiedt. Door de lage olieprijs is de winst daarop echter onzeker.

Andere banken wisten zich beter te onderscheiden: Rabobank heeft zich ontplooid tot een bank met internationale focus op de voeding- en agricultuursector. ING heeft zichzelf de identiteit van Europese bank voor bedrijven en particulieren aangemeten – met een focus op de digitalisering van de dienstverlening.

Eindelijk stappen naar digitalisering

Klanten regelen steeds meer bankzaken via internet, en andere banken zoals ING zijn er in geslaagd om aan deze behoefte te voorzien. Zij hebben door de jaren heen hun digitale systeem uitgebreid ontwikkeld. In de tijd dat andere banken zich konden aanpassen aan het digitale landschap, worstelde ABN Amro nog met de chaos van de overnames, bovenop de financiële crisis. Het digitaliseringsproces kreeg op dat moment geen prioriteit.

Dit veranderde in november 2014, toen ABN Amro bekendmaakte om de komende jaren 150 miljoen euro te investeren in de verbetering van internetbankieren en het versnellen van de digitalisering. Daardoor kunnen in de retailtak van de bank de komende jaren tot 1.000 banen worden geschrapt, want er zijn minder bankmedewerkers nodig als ze meer zaken via internet kunnen regelen.

Opvolger moet nieuw gezicht aan bank geven

Na een jarenlange stabiliseringsperiode moet de bank nu een duidelijker en vernieuwd gezicht krijgen. Een taak die de opvolger van de vervroegd terugtredende Gerrit Zalm vanaf 2017 mag uitvoeren.

De belangrijkste namen die genoemd worden om het nieuwe gezicht van de bank vorm te geven en de digitalisering op gang te brengen, zijn Chris Vogelzang en Joop Wijn. ABN Amro wil niet reageren op de berichten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.