economie

‘Ransomware gaat een groot ding worden’

18 juli 2016

Zogeheten ‘ransomware’, gijzelingssoftware waarmee gegevens op afstand kunnen worden versleuteld, vormt een grote bedreiging voor burgers en bedrijven. Criminelen hebben een gunstig verdienmodel ontdekt.

Met die waarschuwing komt Pieter Lacroix (41), managing director van internetbeveiliger Sophos, deze week in Elsevier.

Ransomware gaat een groot ding worden. Iedereen krijgt ermee te maken,’ waarschuwt Lacroix. Met ransomware versleutelen criminelen op afstand gegevens op computers van hun slachtoffers. Vervolgens vragen ze ‘losgeld’ in ruil voor het ontsleutelen van de gegevens. De techniek bestaat al langer, maar het gebruik ervan is steeds meer geprofessionaliseerd.

‘Ransomwaremakers hebben zelfs een klantenservice waar je terecht kunt met vragen over de software.’

Pieter Lacroix: ‘Er is een gezonde dosis paranoia nodig’. Lees hier het hele interview (PREMIUM)Nederland Den Haag 09-06-2016 Pieter Lacroix Managing Director SOPHOS Foto www.marcobakker.com

Voorlopig richten criminelen zich vooral op bedrijven, maar in de toekomst zullen ook burgers doelwit zijn. Het belangrijkste wapen tegen internetcriminaliteit is volgens Lacroix bewustzijn.

‘Er is een gezonde dosis paranoia nodig. Je aanname zou moeten zijn dat iets nep is. Heel af en toe zit er iets interessants tussen. Als het echt belangrijk is, dan belt de bank wel. Maar mensen zijn nieuwsgierig en gaan snel klikken.’

Lacroix denkt dat internetters worden gedwongen steeds voorzichtiger te worden, omdat steeds meer mensen ermee te maken krijgen. ‘Daarmee zal ook het bewustzijn van burgers groeien. Die zullen door schade en schande wijzer worden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.