#Turkije

Economische chaos in Turkije na staatsgreep

21 juli 2016

De mislukte coup en de arrestatiegolf die erop volgde in Turkije heeft voor economische chaos gezorgd in het land. Met kelderende beurzen en de Turkse lira niet ver verwijderd van de laagste waarde ooit, heeft de Turkse economie flinke klappen opgelopen.

De BIST 100, de belangrijkste beursindex van Turkije, kelderde meer dan 12,6 procent na de staatsgreep op vrijdag 15 juli. De Istanbul-index raakte het laagste punt sinds februari dit jaar. Veel bedrijven worden verhinderd normaal zaken te doen en door de onzekerheid in het land is de kans op buitenlandse investeringen kleiner.

Turkse lira keldert

Op donderdag zakte de BIST 100 weer verder, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een noodtoestand afkondigde voor drie maanden.

De Turkse lira had kreeg het misschien wel het hardste te verduren, op de reeds rommelige valutamarkt. Toen Turkse autoriteiten op dinsdag duizenden leraren en onderwijswerknemers ontsloegen, kelderde de lira met 1.4 procent.Na de mislukte coup is de valuta gevaarlijk dichtbij het laagste punt ooit gekomen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De lira zakte tot de laagste waarde sinds september.

Meer over de Turkse staatsgreep en de reactie van de autoriteiten in ons dossier #Turkije

Vooral de arrestatiegolven belemmeren de nijverheid in het land. Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s hebben de gevolgen van de staatsgreep waarschijnlijk invloed op de korte en de lange termijn. Het bedrijf overweegt zelfs de kredietwaardering van het land aan te passen.

Langetermijnproblemen

‘Het land heeft langzamer vooruitgang geboekt in het voortzetten van economische hervormingen. Dat, in combinatie met de zwakkere groei en externe risico’s, heeft in het verleden gezorgd voor een negatief vooruitzicht van Moody’s,’ zegt een analist van het kredietbeoordelaar. ‘Hoewel de staatsgreep mislukte, zal de kwestie de risico’s op al deze gebieden vergroten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.