economie

‘Tesla hield fatale crash niet verborgen voor beleggers’

Door Bauke Schram - 06 juli 2016

Autobedrijf Tesla heeft een fataal ongeluk waarbij een van zijn zelfrijdende auto’s was betrokken, niet verzwegen voor beleggers. Dat beweert de Elon Musk, de directeur van het bedrijf.

In mei kwam de eigenaar van een ‘zelfrijdende’ Tesla S-model om toen de auto, op de automatische piloot, botste met een vrachtwagen. Op donderdag maakte de overheid van de Verendigde Staten het ongeluk bekend.

Doofpot

Tesla wordt ervan beschuldigd het ongeluk in de doofpot te hebben gestopt. Zo kregen beleggers niets te horen over het ongeluk, terwijl het bedrijf daags na de crash nog bijna twee miljard euro aan extra aandelen verkocht. Een deel daarvan bestond uit aandelen van Musk zelf.

In een brief aan Amerikaanse media schrijft de directeur dat Tesla niets heeft stilgehouden. ‘Tesla, net als alle andere autoconcerns, acht het niet noodzakelijk om de gegevens van elk ongeluk van een Tesla-voertuig te delen. Meer dan een miljoen mensen overleden jaarlijks door auto-ongelukken, maar automakers maken niet elk ongeluk bekend aan beleggers, al helemaal niet als het onderzoek nog gaande is.’

Schuldvraag

Belachelijk dus, dat Tesla wordt beschuldigd van verzwijging, vindt Musk. Toch is het geval van het Amerikaanse bedrijf uniek: het gaat om het eerste fatale ongeluk in een ‘zelfrijdende’ auto. Direct na het persbericht van de Amerikaanse overheid kwam de schuldvraag dan ook naar boven.

Volgens Tech Crunch ontkende Mobileye, het Israëlische bedrijf dat veiligheidssystemen voor Tesla-auto’s ontwikkelt, dat het enige verantwoordelijkheid draagt voor het ongeluk. De systemen zouden namelijk alleen kop-staartbotsingen kunnen voorkomen, maar de vrachtwagen kwam juist van zij, aldus het bedrijf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.