economie

Verdere korting dreigt: pensioenfondsen hebben te weinig geld in kas

Door Joris Heijn - 26 juli 2016

Pensioenfondsen hebben niet genoeg geld in kas om alle pensioentoezeggingen na te komen. Dat blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank vandaag bekend heeft gemaakt.

Pensioenfondsen hebben al langer moeite om hun kas goed gevuld te houden. Er zit weliswaar meer geld in de pot dan ooit, maar door de gedaalde rente is het ook veel duurder geworden om alle toegezegde pensioenen ook daadwerkelijk na te komen.

Lees hier meer over hoe ons internationaal vermaarde pensioenstelsel zo in de problemen kwam en gepensioneerden en werkenden daardoor geraakt worden.

Onder de 100 procent

De Nederlandsche Bank berekende dat de beleidsdekkingsgraad van de pensioenfondsen in het tweede kwartaal is gedaald onder de 100 procent, tot 99,6 procent. Een dekkingsgraad onder de 100 procent betekent dat er op dit moment niet genoeg geld is.

Dat lijkt vreemd, omdat de pensioenfondsen meer geld in kas hebben dan ooit, 1300 miljard euro, zo’n twee maal meer dan wat Nederland jaarlijks verdient. Hoe komt het dat er dan toch tekorten zijn? Hebben gepensioneerden teveel uit de pot gehaald, of hebben werkenden niet genoeg ingelegd?

Als de pensioenfondsen er eind dit jaar niet beter voorstaan, kunnen honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen een korting van hun pensioen tegemoet zien. Dat treft zowel gepensioneerden als werkenden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.