economie

EU negeert gele kaart van elf lidstaten over arbeidswet

20 juli 2016

De Europese Commissie gaat toch door met een controversieel wetsvoorstel om de sociale bescherming van werknemers zeker te stellen. Het voorstel verdeelt de Europese Unie, omdat elf Oost-Europese lidstaten er een gele kaart voor trokken.

2014-12-18 10:00:46 epa04533922 European Commission President Jean-Claude Juncker (C) walks past Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) at the start of a European Summit of the Heads of state and Government of the European Union at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 18 December 2014. EU leaders were preparing to meet for a summit supposed to focus on new investments and the crisis in Ukraine, but set to be overtaken by turbulence on financial markets. European shares and the euro came under renewed pressure on the day before the Brussels summit, amid worries about fresh political instability in Greece and Russia's deepening financial crisis. EPA/OLIVIER HOSLETOost-Europa haalt zijn gelijk: ‘EU voert nu ons migratiebeleid uit’

De detacheringsrichtlijn, zoals het voorstel wordt genoemd, zal niet worden afgewezen, aldus eurocommissaris  Marianne Thyssen. Oost-Europese lidstaten en Denemarken zijn van mening dat de regelingen over de arbeidsomstandigheden van gedetacheerde werknemers op nationaal niveau bepaald moet worden.

Evenwicht tussen vrij verkeer en sociale bescherming

Volgens de Europese Commissie moet de nieuwe richtlijn ‘evenwicht vinden tussen het vrij verkeer van diensten en de sociale zekerheid van werknemers’. De wet is vooral van toepassing op uitzendbureaus die in Oost-Europa worden opgericht en die werknemers naar West-Europese landen sturen om onder ‘erbarmelijke’ arbeidsomstandigheden te werken.

Zo zouden bijvoorbeeld Roemeense en Bulgaarse boeren lange uren maken op Nederlandse akkers tegen zeer lage lonen. Deze landen hebben zich hier dan ook over uitgesproken: werknemers uit Oost-Europa zijn niet meer goedkoper, wat betekent dat bijvoorbeeld Nederlandse werknemers minder in het nadeel zijn op de arbeidsmarkt.

Ook Hongarije, Polen en huidige EU-voorzitter Slowakije moeten niets weten van de nieuwe wet. ‘Het gaat hier vooral om Centraal- en Oost-Europese lidstaten die het kennelijk niet erg vinden dat hun werknemers worden uitgebuit, als ze worden gedetacheerd in andere lidstaten,’ aldus Dennis de Jong, fractievoorzitter van de SP in het Europees Parlement. Zo bleek uit onderzoek van de stichtingen SOMO en Fairwork in juni dat Polen nog steeds op grote schaal worden uitgebuit in Nederland.

2016-05-24 00:00:00 epa05326868 Polish Prime Minister Beata Szydlo (R) and European Commission Vice-President Frans Timmermans (L) at a press conference after a meeting in Warsaw, Poland, 24 May 2016. Timmermans is visiting Warsaw for further talks on the possibilities of resolving the crisis surrounding the Constitutional Tribunal. EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUTDe EU en Polen liggen sinds de verkiezing van de nieuwe regering constant met elkaar overhoop – Lees meer >

Gele kaart wordt genegeerd

Lidstaten trekken een gele kaart als zij vinden dat een wetgeving niet op Europees niveau moet worden geregeld, maar de nationale parlementen het laatste woord moeten krijgen. Zo wilde Nederland een gele kaart over pan-Europese pensioenregeling, maar ook die zorgen werden genegeerd door de EU.

De Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen zei begin juli in Trouw dat het juist door Europese wetten moet worden gehandhaafd omdat ‘het een grensoverschrijdend vraagstuk is. Het is bovendien een wijziging van een bestaande Europese richtlijn, die niet voor elk land apart aangepast kan worden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.