#Brexit

Dijsselbloem verliest geduld met treuzelende Britten

Door Bauke Schram - 18 augustus 2016

De regering van de Britse premier Theresa May moet sneller stappen zetten richting de Brexit, vindt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Economisch gezien is het volgens de politicus beter voor iedereen als Westminster opschiet met de onderhandelingen.

Na het beroep op Artikel 50, hebben de Britten nog twee jaar om uit de Europese Unie (EU) te stappen. Maar het kabinet moet nog kijken naar de vervangende wetgeving, de nieuwe handelsovereenkomsten met lidstaten en een reeks andere afspraken. Dat het zo lang duurt, is geen goede zaak volgens Dijsselbloem.

Brexit pas in 2019

‘De Britten moeten snel duidelijkheid geven’ zegt de PvdA’er in een interview met BNR. ‘Dat is denk ik in ieders belang.’ Of de Britse regering inderdaad binnenkort meer helderheid zal bieden over de situatie, is onbekend. Zondag kwam aan het licht dat het kabinet waarschijnlijk nog zeker een paar maanden wil wachten met het beroep op Artikel 50.

Dat zou betekenen dat Groot-Brittannië pas in 2019 – en misschien zelfs in de tweede helft van het jaar – het EU-lidmaatschap echt moet opzeggen. Volgens Dijsselbloem zijn het voorlopig echter alleen maar geruchten. Hij gaf wel toe dat Nederland niets kan doen behalve wachten op het signaal vanuit Groot-Brittannië. Overigens kan het door omstandigheden nog veel langer duren voor het land echt uit de EU is.

Invloed Brexit op Nederlandse economie

‘Zij moeten de duidelijkheid bieden. We moeten nu maar wachten. Zo is het geregeld in het verdrag (van Lissabon, red.).’ Dijsselbloem kon niet goed aangeven wat de invloed van een vertraagde Brexit zou hebben op de Nederlandse economie.

‘Het Centraal Planbureau denkt dat er volgend jaar al 0.4 procent minder groei zal zijn, ik vind dat nogal een ruige voorspelling, zeker omdat die onderhandelingen ten minste twee jaar zullen duren,’ aldus de politicus. ‘Of dat groter is als het proces langzamer gaat of sneller gaat, dat weten we niet.’

Een ding is duidelijk: Dijsselbloem wil nu duidelijkheid vanuit Londen. ‘Onzekerheid is over het algemeen niet goed voor economische relaties.’ Nederland is, samen met Ierland en België, een van de landen die het hardst zullen worden geraakt door een Brexit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.