economie

EU zet druk op Spanje: snel nieuwe regering, anders straf

18 augustus 2016

Als Spanje niet snel een regering vormt en nieuwe bezuinigingen doorvoert, zal de Europese Unie (EU) financiële maatregelen nemen. Onder meer het stopzetten van EU-projecten in Spanje en meer controles op de Spaanse economie behoren tot de mogelijkheden.

De Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker vindt dat er lang genoeg is gewacht op Spanje, meldt de Spaanse krant La Razón. Brussel stelt een kalender voor, waar de Spanjaarden zich aan moeten houden.

Voor de EU is het belangrijkst dat Spanje voor 15 oktober een nieuwe begroting presenteert, maar daarvoor is wel een nieuwe regering nodig. In die begroting moet Spanje laten zien dat het een reeks bezuinigingen doorvoert om het overheidstekort te verlagen.

Politieke warboel leidt tot frustratie in Brussel
Sinds december vorig jaar zijn twee keer parlementaire verkiezingen gehouden in het Zuid-Europese land, maar geen van de partijen behaalde daarbij een meerderheid. De grootste partij, de conservatieve Partido Popular van Mariano Rajoy, weet maar geen coalitiepartners te vinden. Een derde verkiezingsronde dreigt.

Om de druk op Spanje te verhogen, laat de Commissie weten wat voor maatregelen er genomen kunnen worden. Midden september beslist de EU over het bevriezen van Europese subsidies voor Spanje, die gebruikt worden om de economische verschillen tussen de lidstaten te verkleinen. Ook kan worden besloten om meer controles in te stellen op de Spaanse economie.

Brussel dreigt weer met boete, terwijl Spaanse economie het best aardig doet
Daarnaast kan Spanje een boete verwachten als in oktober geen fatsoenlijke begroting op tafel komt, omdat de Spanjaarden zich al jaren niet aan het Groei- en Stabiliteitspact houden. Dat schrijft voor dat een overheidstekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product mag zijn, momenteel staat dat op 5,1 procent. De Spaanse overtreding werd begin deze maand nog door de vingers gezien, maar kan dit najaar tot een boete van maximaal 0,5 procent van het BBP leiden.

Economisch gaat het eigenlijk niet eens slecht met Spanje. De Spaanse economie groeit naar verwachting met 2,9 procent dit jaar, sneller dan veel andere EU-lidstaten. De overheidsschuld is wel een groot probleem; die is hoger dan 100 procent van het BBP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.