economie

Hoe HEMA outletwinkels profiteren van ondergang V&D

Door Emile Kossen - 17 augustus 2016

Om af te komen van overtollige producten opent HEMA in Nederland steeds meer outletwinkels onder de noemer ‘Hemarkt’. Ideale plek: lege panden in binnensteden waar eerst warenhuis V&D zat.

Woensdag werd de nieuwste Hemarkt in Doetinchem geopend, in het voormalige V&D pand in de binnenstad. Binnen een jaar zijn al dertien HEMA outletstores geopend.


Profiteren van de ondergang van V&D

De winkels, die in principe maar een aantal maanden open zijn, verkopen verouderde HEMA-producten tegen kortingsprijzen. De outletwinkels zijn voor het bedrijf een handige manier om van de voorraad af te komen. Overtollige producten hebben ze genoeg: volgens RTL Z huurde HEMA eerst zes magazijnen om alles te kunnen opslaan.

De eerste outletwinkel werd vorig jaar geopend in Den Haag, en de reactie was dermate positief dat er snel nieuwe vestigingen kwamen. Vooral het faillissement van V&D biedt nieuwe kansen voor de Hemarkt. Tot dusver zijn outletwinkels van HEMA gevestigd in oude V&D-panden in Deventer, Nijmegen, Roermond, Zoetermeer, Ede, Venlo, Purmerend, Den Haag, Delft, Den Helder en Doetinchem.

Bedrijf ziet vooral in het buitenland groeikansen

Ondanks de opkomst van HEMA outletvestigingen, draait het bedrijf nog altijd verlies. In het eerste kwartaal van 2016 groeide de omzet met 2,2 procent naar 270 miljoen euro. Het verlies, 14,7 miljoen euro, viel bijna 5 miljoen euro lager uit dan het jaar ervoor. De schuldratio noemde topman Tjeerd Jegen zorgwekkend. ‘HEMA is nog steeds financieel ongezond.’

Kansen voor HEMA zijn er vooral online en in het buitenland. In België verliep dat hobbelig; onder meer door de terreurdreiging in het land daalde de omzet. In Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje gaat het HEMA juist voor de wind en werden nieuwe vestigingen geopend. In mei dit jaar opende HEMA nog een van zijn grootste winkels, in de binnenstad van Barcelona.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.