economie

Google Duo: makkelijker en minder ongemakkelijk videobellen?

Door Ariana Manduzai - 17 augustus 2016

Videobellen via de smartphone kan al met applicaties zoals FaceTime en Skype. Nu brengt ook Google een eigen app uit. Met de simpele applicatie wil het technologiebedrijf de drempel voor videobellen verlagen.

Maandagnacht is de nieuwe applicatie gelanceerd. Google Duo is beschikbaar op zowel het Android- als IOS besturingssysteem.

Minimalistische app die je snel kan gebruiken

OOGL1168000H_Google_Apps_Duo_Campaign_Birthday_Knock_Knock_PR_08_unslated-1.gif
Foto: Google

De nieuwe app streeft naar gebruiksvriendelijkheid en kenmerkt zichzelf door z’n minimalisme. Het enige wat de gebruiker kan is videobellen ­– een chatfunctie zit er bijvoorbeeld niet bij. Ook kunnen er, zoals bij Skype, geen groepsgesprekken gevoerd worden. Zoals de naam al suggereert, is de app gemaakt voor een-op-een videogesprekken.

Aanmelden en gebruik is verder zo simpel mogelijk gehouden: er is geen zenuwslopende aanmeldprocedure met accounts en wachtwoorden. Net als met berichtendienst WhatsApp hoeft de gebruiker na het installeren alleen een verificatiecode in te vullen en kan dan meteen gaan bellen. Tijdens het bellen schakelt de app tussen wifi en mobiele dataverbinding, om de belkwaliteit zo hoog mogelijk te houden.

 

Videobellen: de ‘normale’ manier van bellen?

Google zegt videobellen zo toegankelijk mogelijk te willen maken voor alle gebruikers en het zo ‘het nieuwe bellen’ te maken. De concurrentie in die markt is enorm, met ook berichtenapps als Whatsapp die een graantje mee willen pikken.

Google Duo presenteert zichzelf vooral als tegenhanger voor Facetime, dat alleen beschikbaar is voor IOS-gebruikers. Skype is wel beschikbaar op alle platforms, maar werkt wat omslachtig en heeft vaak te kampen met technische fouten.

Klop klop, wie is daar?

Er zijn genoeg aanbieders van videobellen, maar het lijkt nog niet helemaal ingeburgerd. Het is voornamelijk ongemakkelijk, waardoor veel gebruikers liever overgaan tot bellen zonder video of berichten versturen met emoji’s.

Google heeft iets bedacht voor de ongemakkelijke situatie van een videogesprek beginnen: Knock Knock. De functie laat alvast de beller zien voordat degene aan de andere kant opgenomen heeft. De gebelde kan de video-oproep dan accepteren, of het scherm sluiten waardoor het videogesprek verandert in een audiogesprek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.