economie

Na de Spelen valt Brazilië terug in pijnlijke crisis

22 augustus 2016

Het was een prachtig weekend voor de Brazilianen: de mannen wonnen het Olympische voetbaltoernooi en het land kreeg bij de sluitingsceremonie de kans zichzelf nog een keer van de beste kant te laten zien. Maar na de Spelen in Rio valt Brazilië terug in een politieke en economische crisis.

ANP-46838368-1200x800Hoe noodlijdend Rio speelde met de financiering van de Olympische Spelen

De burgemeester van Rio de Janeiro, Eduardo Paes, hoopt op Braziliaans herstel na de Spelen: ‘Er is altijd sprake van een kater nadat je een feestje geeft, nadat je iets viert. Maar dit is een land vol uitdagingen en problemen en ik hoop dat het nu uit een politieke en economische crisis komt. Ik hoop dat de situatie beter wordt.’

Politieke crisis zeer duidelijk

Die crisis was maar al te duidelijk voorafgaand aan de Spelen. Brazilianen stelden zich onverschillig op tegenover de Spelen of protesteerden omdat er miljarden werden geïnvesteerd in het evenement, terwijl bijvoorbeeld leraren langer op hun salaris moesten wachten. De hoge werkloosheid zorgt nog steeds voor sociale onrust in het land en ook de politieke situatie in Brazilië is zeer onzeker.

In mei ging de Braziliaanse Senaat akkoord met de afzettingsprocedure van de president Dilma Rousseff. Zij is voorlopig geschorst en wordt verdacht van het sjoemelen met begrotingscijfers. Of het op lange termijn wel goed komt, blijft nog maar de vraag: aanhangers van Rousseff zijn van mening dat  het alternatief nog erger is. Corruptie in Brazilië lijkt nog lang geen verleden tijd.

Ernstige economische problemen

Het land heeft ook nog eens te maken met ernstige economische problemen. Vroeger was het nog een van de opkomende markten, maar de Braziliaanse economie is nu niet alleen krimpende, ook zeer kwetsbaar. Volgens bijvoorbeeld Neil Shearing, hoofdeconoom opkomende markten van Capital Economics, zijn de sectoren die vroeger het belangrijkst waren voor de economie nu juist de zwakste punten.

De economische crisis in Brazilië is de ergste in meer dan dertig jaar. De lange-termijnproblemen, het resultaat van de vertraging van Chinese groei en daarmee de verminderde vraag naar grondstoffen en basisproducten. Meer dan 11 miljoen Brazilianen zaten in april, slechts vier maanden voor het begin van de Spelen, zelfs nog zonder baan.

Positief effect op lange termijn?

Of het Olympische feest op lange termijn veranderingen heeft kunnen brengen aan de Braziliaanse economie, is onwaarschijnlijk. Volgens Market Watch gingen Peking en Londen er wat betreft toerisme niet op voor uit na de Spelen, en kwam het overgrote deel van de bezoekers zelfs uit eigen land: ‘Het is slechts een herverdeling van het kapitaal.’

Barcelona kon zichzelf als stad en Spelen-host wel op de kaart zetten, maar dat gaat niet per se op voor Rio. Alleen al door de ontevredenheid onder de Brazilianen zal de herinnering aan de Olympische Spelen van 2016 niet altijd positief zijn – en het land zal er waarschijnlijk ook niet van profiteren.

Olympische Spelen terug in de tijd >
        1980                       1984                   1984                     2000                    2008                        2012
      coca cola spelen     olympische spelen 1984       de zomer van 1928       olympische spelen goud
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.