economie

Anti-Israëlgroep weet het zeker: ‘Boycotcampagne werkt nog’

23 augustus 2016

De oprichter van de BDS-beweging heeft uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens de activist is de opmerking van het staatshoofd dat de boycotbewerking ‘lachwekkend’ is, totale onzin.

2016-03-11 03:45:33 A young member of the liberal Jewish religious group Women of the Wall wears a "Tallit", a traditional Jewish prayer shawls for men, as she reads from a Tora scroll at the Western Wall in Jerusalem’s Old City, on March 11, 2016, marking Rosh Hodesh Adar B (first day of the Jewish month). / AFP PHOTO / GALI TIBBONLees ook het verhaal over de ‘vrouwen van de muur’, die botsen met tradities en wetten in Israël 

Eind juli meldde Netanyahu dat Israël de strijd tegen de BDS-beweging heeft gewonnen. Met behulp van verschillende organisaties hoopt de activistengroep economische en politieke druk op Israël te zetten. Dit gebeurt door het boycotten, desinvesteren en het opleggen van ‘sancties’. De pro-Palestijnse groep is vooral populair in Arabische landen en op westerse universiteiten, maar de ‘haatcampagne’ lijkt te zijn uitgewerkt.

Beweging verliest invloed

De beweging kan nog maar weinig doen tegen Israël, aldus Netanyahu. ‘BDS is alleen maar verdedigend bezig en moet een hoop klappen incasseren.’ De premier erkende de ‘specifieke successen op bepaalde fronten’ van de organisatie, maar gaf aan dat de beweging zijn invloed heeft verloren.

Daar is de oprichter van de BDS-organisatie het niet mee eens. ‘Wij winnen de wereldwijde strijd voor de harten en het verstand van mensen,’ aldus Omar Barghouti tegen de Arabische nieuwszender en staatspersbureau van Qatar, Al-Jazeera. De 52-jarige Palestijnse activist stond aan de wieg van de controversiële boycot-beweging in 2005. Volgens Barghouti kan de internationale organisatie nog veel bewerkstelligen.

In 2015 werd meer dan 250 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Israëlische organisaties en bedrijfstakken gedaan. Dat is bijna drie keer zo veel als in 2005, het jaar dat BDS werd opgericht, blijkt uit data van de Israëlische Bank. De hoofdeconoom van het Israëlische ministerie van Financiën geeft ook aan dat de BDS-beweging vrijwel geen invloed heeft op de economie van het land.

Geen tekort aan buitenlandse investeringen

‘Wij hebben helemaal geen tekort aan buitenlandse investeringen,’ aldus de econoom, Yoel Naveh. De economie van Israël groeit sneller dan dat van de Verenigde Staten en een groot deel van Europa. Toch zei Barghouti in juni al dat het BDS-ideaal ‘niet alleen werkt, maar ook steeds sneller wordt overgenomen door mainstream organisaties’.

Toch stelt de activist zich nog steeds verdedigend op. De organisatie wordt ervan beschuldigd haat te zaaien, en wordt gezien als zeer controversieel – de beweging wordt zelfs antisemitisch beschouwd. ‘Wij hebben niets met religie te maken. Wij hebben Joden, of Israëliërs als Joden, nooit als doelwit gezien.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.