economie

Silicon Valley geeft Nederland belastingadvies

Door Ariana Manduzai - 29 augustus 2016

Toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven waarschuwen dat als Nederland doorgaat met de aanpak van belastingontwijking door multinationals, Nederland zijn  aantrekkingskracht als vestigingsland verliest.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft in februari tijdens zijn bezoek aan Silicon Valley de belastingdirecteuren van toonaangevende technologiebedrijven zoals Google, Apple, Amazon en Ebay om advies gevraagd over hoe Nederland haar aantrekkelijke vestigingsklimaat kan behouden en vergroten als belastingparadijs voor multinationals.

Zorgen om einde van belastingparadijs

De belastingdirecteuren van de Silicon Valley Taks Directors Group (SVTDG) hebben in mei dit jaar hun antwoord in een brief naar het kabinet verstuurd die maandag in het FD naar buiten is gekomen. De brief is ondertekend door tachtig grote technologiebedrijven uit Silicon Valley, waaronder Google en Apple.

Zij spreken hun zorgen uit dat internationale inspanningen om belastingontwijking tegen te gaan, slecht gaan uitpakken voor Nederland. Zo vragen de Amerikaanse belastingdirecteuren om bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting van 25 procent, te halveren naar 12,5 procent.

Een ander voordeel van de Nederlandse belastingdienst is de mogelijkheid tot ‘advance tax rulings’, afspraken die vooraf zekerheid bieden over de grondslag voor de belastingheffing. Er is kritiek op deze regeling omdat de afspraken geheim blijven en ertoe leiden dat bedrijven te weinig belasting betalen.

‘Nederland biedt illegale staatssteun’

In oktober 2015 raakte dit systeem al in opspraak door een door de Europese Commissie ingesteld onderzoek naar Starbucks en Fiat, die dergelijke afspraken hadden gemaakt met de Belastingdienst.

De Europese Commissie stelde dat deze afspraken neerkomen op illegale staatssteun en wilde voorkomen dat bedrijven minder belasting betalen door de onderlinge afspraken te verbieden.

De Nederlandse overheid is tegen het besluit van de Commissie in beroep gegaan en heeft uiteindelijk verloren. Starbucks betaalde 26 miljoen euro terug aan Nederland, maar negeerde de aantijgingen van de Europese Commissie en betaalde in 2015 nog steeds weinig belasting in Nederland. Wel heeft de koffiebranderij naar aanleiding van het voorval haar Europese hoofdkwartier naar Londen verplaatst.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.