economie

Soros-lek krijgt een staartje: Kamervragen aan Rutte, Plasterk

17 augustus 2016

 

Premier Mark Rutte en Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) worden op het matje geroepen. Naar aanleiding van het Soros-lek, dat afgelopen weekend naar buiten kwam, stellen twee Kamerleden van het CDA Kamervragen.

Uit het Soros-lek blijkt dat de donaties die de controversiële miljardair aan politieke organisaties deed, veel groter waren dan in eerste instantie werd gedacht. In totaal doneerde Soros de afgelopen jaren vele miljoenen aan linkse, pro-EU-organisaties in Nederland.

Grotere donaties aan pro-associatieverdrag-campagnes

Zo ook aan campagnes voor het Oekraïne-referendum van 6 april. In januari kwam al aan het licht dat hij in totaal zo’n 200.000 euro gaf aan de organisatie Stem Voor Nederland, die campagne voerde voor het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Uit de documenten blijkt echter dat Soros veel meer geld uitgaf aan de sturing van de publieke opinie. Hij stelde 700.000 euro beschikbaar om meer kiezers voor het tekenen van associatieverdrag te laten stemmen.

Dat is niet goed aangegeven, aldus CDA-leden Pieter Omtzigt en Mustafa Amhaouch. ‘De Nederlandse wetgeving heeft sinds kort vrij duidelijke grenzen. Bij een gift van 4.500 euro moet een politieke partij de naam van de gulle gever (particulier of bedrijf) bekend maken.’ Dat is volgens de politici niet gebeurd. ‘Een partij heeft honderdduizenden euro’s besteed aan de campagne en is daar maar gedeeltelijk open over geweest.’

Kamervragen aan Rutte, Plasterk en Koenders

Omtzigt en Amhaouch stellen de Kamervragen aan Rutte, Plasterk en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Het CDA vraagt ook naar verdere details over de communicatie ‘tussen de regering, de ambtenaren en de organisatie van Soros’.

Het CDA zelf voerde ook campagne voor het tekenen van de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. De partij vindt naar eigen zeggen dat het akkoord ‘zorgt voor een goede samenwerking, juist waar lidmaatschap geen optie is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.