economie

Zo grijpt de Bank of England in na Brexit

Door Bauke Schram - 04 augustus 2016

Verlaging van de rente tot een historisch niveau en miljarden extra in de Britse economie: de Bank of England grijpt heftig in en hoopt de economische gevolgen van een Brexit zo op te kunnen vangen.

De rente werd na de financiële crisis al op het extreem lage punt van 0,5 procent gezet door de centrale bank. Deze werd verlaagd naar het nieuwe laagste punt in de geschiedenis: de centrale rente staat nu op 0,25 procent.

Staatsobligaties verhoogd

Daarnaast is het bedrag dat de Bank aan staatsobligaties uitgeeft, opgeschroefd met 60 miljard pond (bijna 72 miljard euro). Het plan, kwantitatieve versoepeling,  bestond daarvoor uit een bedrag van 375 miljard pond. Zo hoopt president van de BoE, de Canadees Mark Carney, negatieve inflatie tegen te gaan.

De verlaging van de rente is de eerste in zeven jaar. ‘Na de stem van de Britten om uit de Europese Unie te stappen, is de waarde van de pond gekelderd en de groeiverwachting ernstig verzwakt,’ legt de centrale bank de beslissing uit. Het comité dat verantwoordelijk is voor het monetaire beleid in Groot-Brittannië, werd al verwacht de rente te verlagen.

Noodfonds voor banken

‘Door de verlaging van de rente worden leenkosten lager van huishoudens en bedrijven een stuk lager. De BoE zal ervoor zorgen dat families en organisaties profijt zullen hebben van deze verlaging.’ Omdat financiële instellingen worden gedupeerd door het ‘snijden’ van de rente, richt de centrale bank ook een Term Funding Scheme op, om banken financieel te blijven steunen.

Gove is uit, Johnson in: het nieuwe kabinet van May

Na het EU-referendum, waarbij een kleine meerderheid van de kiezers stemde tegen het behouden van het Britse EU-lidmaatschap, leek Groot-Brittannië enorme financiële klappen op te lopen. Hoewel de beurzen zich hebben hersteld, zien de waarde van de pond en de verwachtingen voor de Britse economie er inderdaad een stuk minder rooskleurig uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.