#American Dreamers

Met dure plannen voor economie wil Trump punten scoren

Door Emile Kossen - 08 augustus 2016

Even geen nieuwe controverse, maar een serieuze speech over economisch beleid. Donald Trump hoopt dat zijn toespraak maandag de verkiezingsrace weer spannend zal maken, maar kan kritiek op zijn dure plannen verwachten.

Trump werd de afgelopen week van alle kanten bestookt. Zijn aanvallen richting de vader van een overleden Amerikaanse moslimsoldaat werden door velen afgekeurd. Daarnaast weigerde Trump lange tijd om zijn eigen partijgenoten Paul Ryan en John McCain te steunen bij hun herverkiezingsraces. Vrijdag kwam hij daar, met tegenzin, op terug.

Herstel, maar ook tegenvallersOnder Obama is de Amerikaanse economie uit een diep dal geklommen. In juli stond de werkloosheid bijvoorbeeld nog maar op 4,9 procent. Wel zijn er zorgen over de hoogte van salarissen, die flink minder groeien dan voor de crisis. Ook is de overheidsschuld enorm gegroeid, tot 75 procent van het BBP.

Economische boodschap hard nodig om peilingen te verbeteren
Ondertussen staat Trump in de peilingen ver achter op Hillary Clinton. Real Clear Politics, dat een gemiddelde van alle peilingen bijhoudt, zet Clinton landelijk op 47,5 procent, Trump op 40. Ook in de belangrijkste swing states gaat Clinton aan de leiding.

Maar uit die peilingen blijkt ook dat er één thema is waar Amerikanen meer vertrouwen hebben in Trump dan in Clinton: de economie. Maandagavond geeft de zakenman in Detroit een langverwachte speech over economisch beleid, in een poging dat voordeel uit te buiten.

Dure maatregelen om bedrijven naar Amerika te lokken
Juist in de stad die symbool staat voor de teloorgang van de Amerikaanse industrie komt Trump naar eigen zeggen met beleid dat voor ‘miljoenen banen’ gaan zorgen. Belangrijkste onderdeel: een verlaging van het belastingpercentage dat bedrijven moeten betalen over hun winsten.

Arend Jan Boekestijn over Trump, het onvoorspelbare beest

De vennootschapsbelasting in Amerika is 35 procent, Trump wil naar 15 procent. Zo moeten bedrijven die zijn vertrokken naar landen als Mexico en China weer naar Amerika worden gelokt.

Verder zal Trump een belastingverlaging voor middeninkomens voorstellen. Ook moeten ouders kinderopvang geheel kunnen aftrekken van de belasting en wil Trump overheidsgeld pompen in de binnenlandse kolenindustrie. Voor dat laatste plan heeft hij zes biljoen dollar over.

Hillary Clinton en Donald Trump staan drie keer oog in oog met elkaar tijdens de immer veelbekeken debatten. Op woensdag 19 oktober praten aansprekende gasten erover tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer weten?

Onbetaalbaar, geven zelfs Trump-aanhangers toe
Grote vraag blijft hoe de Republikeinen deze maatregelen willen betalen, en of Trump ook met ideeën komt om te bezuinigen op bepaalde overheidsuitgaven. Tv-zender FOX News berekende al dat Trumps plannen voor 11,2 biljoen dollar extra staatsschuld zullen zorgen, zelfs als ze tot flinke economische groei leiden.

Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Trump-aanhanger, gaf zondag openlijk toe dat de berekeningen achter de plannen nog niet in orde zijn. ‘Historisch gezien komen kandidaten nooit met cijfers die kloppen,’ grapte Gingrich. Later deze week zal ook Hillary Clinton haar economische beleid presenteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.