economie

Apple onthult iPhone7: de belangrijkste vernieuwingen

Door Tom Reijner - 07 september 2016

Apple heeft woensdag tijdens een speciaal event zoals verwacht zijn nieuwste modellen iPhones gepresenteerd. Wat heeft het techbedrijf zoal vernieuwd?

Apple-topman Tim Cook kwam woensdag het podium op om de nieuwste producten te presenteren. De iPhone 7 is vanaf vrijdag in Nederland te bestellen, en wordt de week erop geleverd. Te verkrijgen vanaf 659 euro.

    • Uit de presentatie van Cook blijkt dat de nieuwe iPhone 7 waterdicht is en stereospeakers krijgt. Verder is de smartphone uitgerust met een grotere camerasensor die meer licht kan opvangen. De iPhone 7 Plus is zelfs uitgerust met een tweede lens waarmee je na het nemen van een foto nog eens extra kan inzoomen. Ook is dat model uitgerust met een groothoeklens.
    • Voorts verdwijnt de mechanische homeknop en is er op de nieuwste iPhones geen aansluiting meer te vinden voor koptelefoons – toch wel de grootste verandering. In plaats daarvan lanceerde Apple AirPods speciale draadloze oordopjes. De aansluiting van de koptelefoon kan ook via de Lightning Port, die ook gebruikt wordt voor het opladen van je smartphone. Daarbij zal Apple speciale verloopstekkers leveren waarmee koptelefoons alsnog gekoppeld kunnen worden.

  • De batterij van de iPhone 7 gaat twee uur langer mee dan de batterij van de voorganger iPhone 6S. Bij de 7 Plus is dat ten opzichte van de 6S Plus één uur. Het goedkoopste model heeft een geheugen van 32 GB. Daarmee is de 16GB-versie eindelijk verleden tijd.
  • Cook onthulde ook de tweede editie van de Apple Watch. De vernieuwde smartwatch is sneller dan zijn twee jaar geleden gepresenteerde voorganger. Daarnaast bevat het slimme horloge onder meer een ingebouwde gps-module voor sporters en is de batterijduur verbeterd. Ook is de smartwatch, anders dan zijn voorganger, volledig waterdicht. Verder komt het spel Super Mario naar iOS en wordt Pókemon Go nog dit jaar beschikbaar voor de Apple Watch.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.