economie

Ook Nederlandse ex-voetballer betrokken bij omkoopschandaal

Door Emile Kossen - 28 september 2016

De Britse krant The Daily Telegraph heeft een groot fraudeschandaal teweeggebracht in het Engelse voetbal. Na berichten over het omkopen van de Engelse (oud-)bondscoach Sam Allardyce, blijkt ook de Nederlandse trainer Jimmy Floyd Hasselbaink gezwicht voor steekpenningen.

Hasselbaink, momenteel manager van de Engelse voetbalclub Queen Park Rangers, dacht te onderhandelen met de medewerkers van een Aziatische investeringsmaatschappij over een ‘ambassadeurschap’. In werkelijkheid sprak hij met undercoverjournalisten. Het gesprek gaat onder meer over het aannemen van steekpenningen ter waarde van 64.000 euro.

Meer dan 60.000 euro is voldoende
Hasselbaink verklaart tegenover de journalisten van de Daily Telegraph dat hij best naar Singapore wil vliegen om met het consortium te onderhandelen. Dat (niet-bestaande) bedrijf stelt voor om spelers bij Queens Park Rangers onder te brengen. Hasselbaink zou in dat geval geld van de club uitgeven aan een bedrijf dat hem betaalt.

Op camerabeelden is te zien hoe Hasselbaink onderhandelt over een prijs voor de deal. ‘Kijk, probeer me maar gewoon blij te maken. Noem maar een mooi bedrag.’ 40.000 euro is niet genoeg, maar als hij een aanbieding van 64.000 euro krijgt, zegt hij tevreden te zijn. ‘Je begint warmer te worden.’

In een reactie zegt Hasselbaink dat hij zich van geen kwaad bewust is. De twee journalisten zouden hem alleen geld hebben aangeboden voor een speech. Van afspraken over het aankopen van spelers weet de trainer naar eigen zeggen niets.

Ongekend omkoopschandaal
De onthullingen over Hasselbaink komen daags nadat de krant bekendmaakte de Engelse bondscoach Sam Allardyce te hebben verleid tot een soortgelijke aanbieding. Allardyce vertelde nietsvermoedend aan vermomde journalisten hoe ze de internationale transferregels konden omzeilen en vroeg ruim 450.000 euro voor zijn adviezen. Allardyce werd direct ontslagen.

De Daily Telegraph schrijft dat acht huidige en voormalige trainers in het Engelse voetbal gevoelig bleken voor omkoping. Ook de namen van Leeds United-eigenaar Massimo Cellino en Tommy Wright, assistent-trainer van Barnsley, worden genoemd door de krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.