economie

‘Matiging bonussen? Dijsselbloem jaagt bedrijven weg’

Door Bauke Schram - 08 september 2016

Als het aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ligt, krijgen topmannen en –vrouwen minder forse bonussen. Volgens de politicus moet een limiet worden ingesteld van twintig procent van het jaarsalaris. Maar wat zou dit betekenen voor de concurrentiepositie van Nederland?

In een opiniestuk in de Volkskrant betoogt de minister dat het tijd is dat de matigingen van topbelongingen bij staatsdeelnemingen ’zich doorzetten naar het bedrijfsleven’. De beloningen van bedrijfsbestuurders,  zijn volgens Dijsselbloem nog steeds duidelijk aan een ‘opmars’ bezig, in tegenstelling tot de bonussen binnen de financiële sector, en binnen bestuursorganen, die zijn aangepakt door de overheid.

WVW-2A-1200x800Hoe vraag je om salarisverhoging? Elseviers beste tips op een rij 

Bonusplafond

De commissie-Van Manen, opgericht in 2013 om de gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven te vernieuwen, doet volgens Dijsselbloem ook niet genoeg. ‘De maatschappelijke discussie over het beloningsbeleid krijgt amper aandacht van de commissie,’ aldus Dijsselbloem. Daarnaast hekelt hij het feit dat de commissie ‘geen morele uitspraak doet’.

Wat wil Dijsselbloem precies? Kort gezegd wil hij een limiet van twintig procent op bonussen. Dat betekent dat de waarde van deze bonus maximaal een vijfde zou zijn van het jaarsalaris van een bestuurder. Eerder schreef Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer dat het bonusplafond in de financiële sector niet tot negatieve effecten leidt.

Verslechterde concurrentiepositie

Maar daar is niet alles mee gezegd. Zo’n limiet op bonussen zou namelijk op de lange termijn de concurrentiepositie van Nederland aanpassen. Grote bedrijven die hun top willen belonen voor eventuele goede prestaties, zouden in dit geval eerder een ander land kiezen voor hun hoofdkwartier.

Een verslechterde concurrentiepositie is slecht nieuws voor iedereen, aldus de VVD. ‘Wat Dijsselbloem wil, is kennelijk een tweedeling veroorzaken,’ zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries, die onder meer over toezicht op financiële markten gaat. ‘Maar het enige wat hij doet is bedrijven wegjagen uit Nederland. Ook de mensen wiens stemmen hij hoopt te krijgen, hebben geen baan zonder deze bedrijven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.