economie

Slimme Google chat-app: kan Whatsapp worden verslagen?

Door Emile Kossen - 21 september 2016

Nog een berichten-app, is daar ruimte voor? Google gaat het – rijkelijk laat – proberen met Allo. De applicatie is duidelijk slimmer dan zijn concurrenten, maar op de meest baanbrekende functie moeten Nederlandse gebruikers nog een tijdje wachten.

Allo is vanaf woensdag beschikbaar voor onder meer Apple- en Androidgebruikers. De applicatie moet gaan concurreren met Whatsapp, iMessage en Facebook Messenger, die allen een jarenlange voorsprong hebben. Zo staat marktleider Whatsapp al op 92 procent van de Nederlandse telefoons.

Dit moet de Google-variant aantrekkelijk maken:

  • Snelle antwoorden
    Allo begrijpt de gesprekken die je voert en reageert daarop. Als iemand vraagt ‘Hoe gaat het?’, stelt de app meteen een paar suggesties voor, waaronder bijvoorbeeld ‘Het gaat goed’. Vooral handig voor de momenten waarop je iets wil typen, maar daar eigenlijk geen tijd voor hebt. Ook onthoudt de app woorden die je vaak gebruikt en imiteert het na enige tijd het je taalgebruik.
  • Slimme suggesties
    Daarnaast maakt de app slim gebruik van de veelgeprezen zoekmachine. Binnen de chat-app kan je vragen stellen aan Google, die dan meteen worden beantwoord door de ‘Google Assistent’. Denk aan: ‘Waar kan ik dichtbij pizza eten?’ of ‘Welke films draaien vanavond?’De assistent kan ook vragen beantwoorden over de agenda en e-mails van de gebruiker en kan zowel privé worden gebruikt als in (groeps)gesprekken. Je moet wel een deel van je privacy opgeven voor de functie: het werkt alleen als Google (en derde partijen) mogen meekijken met je conversaties.
  • Telefoonnummer is genoeg
    In tegenstelling tot veel andere projecten van Google is het niet nodig om je aan te melden met je Google-account om toegang te krijgen tot Allo. Daarmee troeft het iMessage van Apple meteen af; die is alleen beschikbaar voor Apple-gebruikers.

Nederlandse gebruikers kunnen nog even wachten
Voor Nederlandse gebruikers is Allo vooralsnog minder interessant. Hij komt in Nederland weliswaar tegelijkertijd uit met bijvoorbeeld Amerika, maar de functies zijn beperkt. De Google-assistent werkt voorlopig alleen in het Engels.

Volgens een woordvoerder van het technologiebedrijf gaat het nog een paar maanden duren voor de functie ook in het Nederlands beschikbaar is. Google heeft al aangegeven de tijd te zullen nemen om Allo uit te rollen: zo moet de concurrentie worden aangegaan in de overvolle markt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.