economie

Na Merkel zegt ook Juncker: TTIP leeft en moet door

Door Tom Reijner - 04 september 2016

De onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten over TTIP-verdrag zijn van groot belang. De gesprekken over dit vrijhandelsakkoord gaan gewoon door.

DE EU heeft een helder mandaat om zo’n akkoord te sluiten, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zondag in het Chinese Hangzhou. Daar wordt de komende dagen de G20-top gehouden. Het zou ook niet verstandig zijn als EU-landen nu op eigen houtje gaan beslissen wat te doen met het verdrag, vindt de Luxemburger.

Drie jaren onderhandelen

De onderhandelingen over het TTIP-verdrag, voluit Transatlantic Trade Investment Partnership, moeten volgens de Europese Commissie voor het eind van dit jaar rond zijn. Het zou dan de oogst van drie jaren van onderhandelen worden. Uit Duitsland en Frankrijk is de afgelopen week flinke kritiek gerezen op de TTIP-onderhandelingen.

Vicekanselier Sigmar Gabriel zei dat het project feitelijk is mislukt, ‘hoewel niemand dat zou willen toegeven’. Volgens hem is de reden van het falen ‘dat wij als Europeanen niet wilden buigen voor de Amerikaanse wensen’.

Amerikanen krijgen de schuld.

Ook de Franse regering ziet onvoldoende steun om nog door te onderhandelen. Parijs zal in september de Europese Commissie vragen om het overleg te staken, zei staatssecretaris van Handel Matthias Fekl dinsdag. Ook hij legt de schuld bij de Amerikanen.

TTIP leidt tot verhitte debatten tussen voor- en tegenstanders. Cruciaal is niet de vraag of we straks Amerikaanse ‘chloorkip’ eten, maar wie recht spreekt bij conflicten tussen bedrijven en overheden. Lees dit artikel >
'TTIP is nodig voor de economische positie van Europa'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil, net als Juncker, de TTIP-onderhandelingen nog niet vaarwel zeggen. ‘Ik geloof dat zo’n verdrag banen zal scheppen. Dat is precies wat we in Europa nodig hebben, gaf de bondskanselier aan. Europa moet volgens haar uitkijken dat het niet verder wordt ingehaald door andere werelddelen. ‘Dat midden in de onderhandelingen, terwijl de eindfase aanbreekt, al gezegd wordt dat men niet meer gelooft dat het een succes wordt, is op zijn minst ongewoon,’ zei Merkel in een interview met een Duitse tv-zender.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.