economie

Kabinet ‘misleidend’ over zorgpremie: ‘Minister rekent zich rijk’

Door Bauke Schram - 27 september 2016

De zorgpremie stijgt in 2017 waarschijnlijk met ongeveer een tientje per maand. Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de premie van volgend jaar bekendmaakt. Het bedrijf is vaak de trendsetter: andere verzekeraars worden verwacht een soortgelijke stijging aan te kondigen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorspelde in de Miljoenennota nog een stijging van ongeveer 3,50 euro. Maar de premie van DSW, en waarschijnlijk veel andere verzekeraars, stijgt 9,25 euro per maand. De basisverzekering gaat daarmee naar 108 euro per maand, een stijging van meer dan 9 procent. ‘De minister is veel te optimistisch geweest,’ zegt Chris Oomen, directeur van DSW tegen NOS.

2016-09-21 00:00:00 DEN HAAG - (VLNR) Oppositieleiders Gert-Jan Segers (Christenunie), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP), Jesse Klaver (Groenlinks) en Kees van der Staaij (SGP) in de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP BART MAATTweede Kamer bespreekt zorgplannen Roemer: ‘Waar zijn de kaboutertjes van de SP?’

‘We wachten het af tot alle premies bekend zijn,’ zegt een woordvoerder van minister Edith Schippers (VVD). Net als voorgaande jaren wil het ministerie nog niet ingaan op de aankondiging. Oomen spreekt van ‘slecht nieuws’. ‘Maar ik ontkom er niet aan.’

Wijkverpleging onder zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor wijkverpleegkundige zorg. Dat zorgt nu voor extra kosten. ‘De overheid heeft namelijk besloten deze overheveling gepaard te laten gaan met een rijksbijdrage die in vijf jaar geheel wordt afgebouwd. Daarnaast stijgen de zorguitgaven door een sterk toenemend gebruik van dure, vaak innovatieve, specialistische geneesmiddelen,’ zegt DSW.

De Patiëntenfederatie Nederland reageerde overigens woest op het nieuws. Al meer dan een decennium is de premieverandering van DSW een indicatie voor de premie van andere zorgverzekeraars en de verwachting is dan ook dat de zorgpremie van veel zorgverzekeraars in 2017 ongeveer 9,5 procent hoger zal liggen.

De oppositiepartijen haalden flink uit naar het kabinet en de inschatting van Schippers. ‘DSW laat zien dat raming premie van kabinet rooskleurig, zo niet misleidend was,’ zegt SP-kamerlid Renske Leijten op Twitter. Volgens PVV-politicus Reinette Klever blijven de reserves van zorgverzekeraars te hoog, terwijl de premie stijgt. ‘De minister heeft zich rijk gerekend,’ zegt Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.