economie

Wat de nieuwe waardering betekent voor beursgang Takeaway.com

Door Bauke Schram - 15 september 2016

Een week nadat het bedrijf heeft aangekondigd dat het naar de beurs gaat, is Takeaway.com gewaardeerd op ruim  1 miljard euro. Hoe komen de analisten op dit bedrag? En wat betekent dit voor de beursgang van het bedrijf?

Takeaway.com is het Nederlandse moederbedrijf achter de succesvolle bezorgingsdienst Thuisbezorgd.nl. Volgens analisten van ABN Amro, Morgan Stanley en UBS ligt de beurswaarde van het bedrijf tussen de 1 miljard en 1,2 miljard euro,  meldt het FD.

Marketingoorlog in Duitsland

1783787-3Internethandel is best handig, maar ook zeer ergerniswekkend

Het bedrijf is nog niet winstgevend, maar de omzet groeide in het eerste halfjaar van 2016 met 40 procent. Takeaway.com stopt veel geld in de Europese uitbreiding, vooral in Duitsland. Daar lijdt het bedrijf nog flink verlies en strijdt de startup tegen concurrent Delivery Hero. Deze ‘marketingoorlog’ vergt financieel heel veel van Takeaway.com.

Takeaway.com zou zonder die investeringen zelfs direct winstgevend zijn, zegt analist Jost Versteeg tegen Rtl Z. Volgens Jitse Groen, de oprichter van Takeaway.com en tevens CEO, wordt het bedrijf binnen drie jaar winstgevend, ondanks het verlies van 11,5 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar.

Gebaseerd op Just Eat en GrubHub

De banken hebben de waardering gebaseerd op de omzetcijfers van buitenlandse bedrijven met een vergelijkbaar model. Het Britse Just Eat en GrubHub, in Amerika, zijn wél beursgenoteerd en winstgevend. Een woordvoerder van Takeaway.com zegt tegen elsevier.nl dat het bedrijf over enkele weken alle benodigde details voor de beursgang zal publiceren.

Op basis van de waardering, is het marktaandeel in Europa van Takeaway.com meer dan 13 procent. In Nederland is het duidelijk de grootste: volgens eigen berekeningen was het Nederlandse marktaandeel in 2015 90 procent. Het bedrijf richt zich naast Nederland en Duitsland vooral op Oostenrijk, België en Polen. De aandelen kunnen misschien al over een paar weken worden verhandeld op de beurs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.