economie

Griekse stakingen breiden zich uit: duizenden Nederlanders getroffen

Door Emile Kossen - 08 oktober 2016

Griekse luchtverkeersleiders willen vanaf zaterdagavond door het hele land gaan staken. Duizenden Nederlanders die naar Griekenland vliegen, of er al zitten, kunnen er hinder van ondervinden.

Eerder deze week staakten de luchtverkeersleiders al op een aantal Griekse eilanden, zoals Karpathos en Paros. Daardoor zaten enkele honderden Nederlandse toeristen vast op de eilanden, of probeerden zij met overvolle ferry’s naar functionerende vliegvelden te komen. Het leidde al tot chaotische taferelen.

Stakingen tot en met donderdagavond
De stakingen, waarmee de luchtverkeersleiders nieuwe onderhandelingen over een hervormingswet willen afdwingen, zullen vanaf zaterdagavond (om middernacht) worden uitgebreid. Vanaf dat moment wordt er tot maandagavond door het hele land gestaakt, en gaan toeristen op andere eilanden ook problemen ondervinden. Vervolgens zijn er ook stakingen aangekondigd van dinsdagavond tot donderdagavond.

Nederlandse reisbureaus geven aan dat er duizenden Nederlandse toeristen in de komende dagen naar Griekenland zouden reizen, of er nu al zitten. Vluchten vanaf onder meer Athene, Kreta, Rhodos en Thessaloniki zijn geannuleerd. Neckermann schrijft dat er ‘wordt gewerkt aan een noodplan’, TUI staat ‘gereed om al die mensen te helpen’. In veel gevallen zullen mensen een aantal dagen moeten wachten op een nieuwe heen- of terugvlucht.

Reizigers moeten hopen op rechterlijk oordeel
Reizigers die op Kos of Rhodos zitten hebben wellicht geluk. Corendon is bereid de reizigers die haast hebben, met de boot naar Turkije te vervoeren, vanwaar wel vluchten naar Nederland vertrekken. Voor reizigers naar Kos of Rhodos heeft Neckermann een extra vlucht op zaterdag ingepland, zodat mensen vervroegd op vakantie kunnen.

Helemaal zeker is het nog niet dat de stakingen voor alle aangekondigde dagen door zullen gaan. De Griekse krant Ekathimerini schrijft dat de rechter in uitzonderlijke gevallen kan ingrijpen om stakingen te verbieden. Dat gebeurde bij eerdere stakingen, omdat ze een gevaar zouden opleveren voor de binnenlandse veiligheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.