economie

Nederlandse bedrijven ‘financierden mogelijk jarenlang terreur’

Door Bauke Schram - 24 oktober 2016

Een aantal Nederlandse bedrijven was betrokken bij een fraudenetwerk dat voor zeker een miljard euro fraudeerde, en terroristische organisaties financierde. Bedrijven zouden de btw over de handel van CO2-certificaten niet afdragen: het zou gaan om de ‘grootste btw-fraude ooit’.

Dat meldt het programma Zembla van de Vara. In de schuilplaats van Al-Qa’ida-leider Osama Bin Laden vonden Amerikaanse militairen een brief met aanwijzingen over een Italiaans fraudenetwerk, waarbij een groot aantal Nederlandse bedrijven zou zijn betrokken.

‘Veertig Nederlandse bedrijven betrokken’

Zowel het Duitse als het Italiaanse openbare ministerie onderzoekt de zaak. Zembla geeft aan dat EcoDutch Carbon een van de bedrijven zou zijn die betrokken waren bij het fraudenetwerk. Een reeks Nederlandse bedrijven werd actief in de netwerken nadat de Nederlandse overheid in 2009 de mogelijkheid blokkeerde fraude te plegen met belastinggeld in de CO2-handel.

Zeker veertig organisaties in Nederland zouden verdacht zijn van deelname aan de fraude, en daarmee de financiering van terroristische organisaties. Een van de bronnen van Zembla bevestigt dat het ‘zeker is’ dat terroristen betrokken zijn bij het frauduleuze netwerk. Hoe het geld precies bij de jihadisten terechtkwam, is onbekend. De bedrijven zelf ontkennen de beschuldigingen en zeggen nooit betrokken te zijn geweest bij de fraude-netwerken.

Eind september werd Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) aan de tand gevoeld over de berichten dat bedrijven zich schuldig zouden maken aan het financieren van terroristische organisaties. ‘Op Europees niveau zie je dat er voorbeelden zijn van terrorismefinanciering uit carrouselfraude. Daar zijn voorbeelden van en dat is beangstigend.’ Onder druk van Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zei Wiebes twee weken de tijd te nemen om deze zaak uit te zoeken, maar hij wilde dat zien als een ‘streeftermijn’: ‘De toezegging is dat ik mijn best ga doen om te kijken wat ik boven tafel kan krijgen en dat ik dat laat weten.’

WWFT en toezicht op terreurfinanciering

2016-03-23 00:00:00 (COMBO) This combination of handout pictures obtained by AFP on March 23, 2016 shows Khalid (L) and Ibrahim (R) El Bakraoui, the two Belgian brothers identified as the suicide bombers who struck Brussels on March 22, 2016, as a manhunt for a third assailant in Belgium's bloodiest terror assault gained pace. Two suicide blasts hit Brussels' Zaventem airport on March 22, 2016 morning followed soon after by a third on a train at Maalbeek station, close to the European Union's institutions, just as rush-hour commuters were heading to work. The triple blasts that killed some 30 people and left around 250 injured was claimed by the Islamic State jihadist group. XGTY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OFF" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS‘Financiering van terreur’: jihadisten Brussel en Parijs kregen uitkering

In 2011 publiceerde het ministerie van Financiën de Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). De WWFT verhoogt de straffen op witwassen en het doorspelen van geld aan terroristische organisaties.

De Nederlandsche Bank heeft vorig jaar al aangegeven dat het toezicht binnen de financiële sector op terrorismefinanciering tekortschiet. Er moet vooral worden gezorgd dat de basale naleving van wetten en richtlijnen op orde is: ‘Crimineel geld zoekt de plek die het zwakst is,’ aldus Frank Elderson, directielid van DNB.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.