economie

Wiebes in het nauw ondanks bikkelharde ingreep Belastingdienst

Door Tom Reijner - 12 oktober 2016

Noodzakelijk, noemt staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) zijn beslissing om de Belastingdienst onder curatele te stellen. Met deze harde maatregel is het de bedoeling om de iets te autonome cultuur bij de fiscus te veranderen. Maar is het voldoende voor de bekritiseerde bewindspersoon op het ministerie van Financiën?

Onder curatele – dat betekent dat de Inspectie der Rijksfinanciën de uitgaven van de Belastingdienst scherp in de gaten zal gaan houden. En komt er een ‘commissie van wijzen’ die de besluitvorming eens onder de loep gaat nemen. Een topambtenaar moet de fiscus versneld onderbrengen bij het ministerie van Financiën. Waar draait het allemaal om?

Wiebes steekt hand in eigen boezem

Het gaat om een vrijwillige vertrekregeling die veel duurder uitpakte dan werd verwacht. Omdat de Belastingdienst flink wil reorganiseren (lees: inkrimpen) konden medewerkers zich aanmelden voor deze regeling. Volgens het plan zouden 4.800 mensen moeten ‘afvloeien’, maar dat worden er een stuk meer. Het is de verwachting dat uiteindelijk 5.200 tot 5.800 mensen gebruik willen maken van de regeling.

De vertrekregeling kost uiteindelijk 70 miljoen euro meer dan begroot. Er dreigde zelfs een overschrijding van 638 miljoen. ‘We zijn op Financiën voor een voldongen feit geplaatst en hebben te veel vertrouwd op informele contacten in kleine kring’, zei Wiebes ruim een week geleden. Hij stak daarmee de hand in eigen boezem, en zei ‘sorry’.

Over de vertrekregeling zijn ‘te haastig en onzorgvuldig’ besluiten genomen. De vrijwillige vertrekregeling rammelde…lees meer >
De conclusie van de advocaat-generaal over de rechtmatigheid van de vermogensrendementsheffing is een tegenvaller voor staatssecretaris Eric Wiebes - Foto:Bart Maat / ANP

Dit liep helemaal uit de klauwen

Het is duidelijk: de staatssecretaris wil de controle terug, die hij blijkbaar zou zijn verloren. Het feit dat hij nu met deze onder curatele-maatregel komt, is een signaal aan de Tweede Kamer: het is mij bittere ernst, en ik ga er iets aan doen. Maar is het voldoende? Gaan de oppositie en andere betrokken partijen zoals de vakbond erin mee? CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bleef Wiebes aan de tand voelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens hem liep de regeling bij de Belastingdienst ‘volledig uit de klauwen’. Hij is ook woensdag sceptisch: ‘Pas nadat de Tweede Kamer de problemen ontdekt, zet de baas van de Belastingdienst, Wiebes zelf dus, de Belastingdienst onder curatele.’ De grootste oppositiepartij, de SP, zegt het vertrouwen in Wiebes te verliezen. ‘De belastingbetaler betaalt netjes belasting. VVD-bewindspersoon Wiebes maakt er een bende van. Geld is nu weg. Hoe geloofwaardig ben je dan?’ twittert SP-Kamerlid Farshad Bashir. Het moet wel gezegd dat de oppositie nu vol op het orgel gaat, omdat de verkiezingen (in maart) naderen, en het kabinet dus gezien de tijd op zijn laatste benen loopt. 

Tegen BNR Nieuwsradio zei Albert van der Smissen, voorzitter van de vakbond NCF, dat Wiebes ‘boter op zijn hoofd heeft’ als hij zich nu beklaagt over de deal bij de fiscus. De staatssecretaris ‘heeft zelf de deal met een waarde van 648 miljoen gesloten’, aldus Van der Smissen. ‘Zodra de eerste signalen binnenkwamen dat het uit de hand liep, had de staatssecretaris zich op de hoogte moeten stellen van de situatie. Ik kan me echt niet voorstellen dat Wiebes niet geweten heeft van de uitwerking van de deal.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.