economie

Deze organisaties hopen op referendum over CETA in 2018

Door Bauke Schram - 03 november 2016

De Walen zijn net overstag, maar het Nederlandse volk kan nog een stokje voor het CETA-verbod steken: initiatiefnemers van een raadgevend referendum over het handelsverdrag hebben bijna 200.000 handtekeningen verzameld.

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is de ‘Canadese versie van TTIP’, volgens de voorstanders van een referendum. Omdat er geen democratische controle zou zijn over het onderhandelingsproces, en de handelsakkoorden negatieve gevolgen zouden hebben, willen onder anderen de organisaties Meer Democratie, Transnational Institute, milieudefensie en Foodwatch een referendum houden over CETA en uiteindelijk ook TTIP.

Ook Forum voor Democratie, de organisatie van Thierry Baudet, heeft ook handtekeningen gehaald, naar eigen zeggen zo’n elfduizend. Arjen Nijenboer, een van de initiatiefnemers van Meer Democratie, meldt aan elsevier.nl dat de actie van Baudet wel los staat van het andere initiatief: ‘Dit maakt deel uit van zijn verkiezingscampagne.’

Tijdens gemeenteraadsverkiezingen

Ze hopen op een referendum rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018: dat zou kosten besparen, meldt NRC. Een raadgevend referendum kan in Nederland alleen worden gehouden over een voorstel dat onder meer door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Het Europees Parlement zal naar verwachting begin volgend jaar van start gaan met de onderhandelingen.

De meerderheid van de Tweede Kamer ging begin oktober akkoord met het invoeren van CETA. De coalitiepartijen kregen steun van D66 en het CDA, ondanks het verzet van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en SGP. Het kabinet onderstreept vooral het feit dat 99 procent van de importtarieven worden geschrapt tussen Canada en de EU.

Nog 100.000 handtekeningen nodig

Het zou volgens de partijen 12 miljard euro aan extra welvaart opleveren, en 150.000 banen creëren binnen de EU. Ook  zouden de EU en Canada een sterker front kunnen vormen tegen bijvoorbeeld de Chinezen. Aan de andere kant wordt gezegd dat de standaarden van producten en diensten omlaag zullen gaan.

De initiatiefnemers zijn al op tweederde: voor het referendum moeten 300.000 handtekeningen worden verzameld. Of het referendum steun krijgt vanuit het nieuwe kabinet na de verkiezingen, moet nog blijken. Het kan ook zijn dat een nieuw kabinet juist de wet over referenda wil veranderen, en zo een nieuw referendum over het controversiële verdrag hoopt te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.