economie

Stiglitz: ‘Euro vereist meer solidariteit tussen Noord en Zuid’

21 november 2016

De Europese eenheidsmunt kan het continent alleen welvaart brengen als rijke landen meer gaan betalen aan arme, stelt de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz. Hij verwacht er weinig van: ‘Ik denk dat het moeilijk is om Nederland en Duitsland te overtuigen om die solidariteit op te brengen.’

Enthousiast werd Stiglitz niet van de Europese respons op zijn nieuwste boek, De euro. Hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt. ‘Het sterkte me in de overtuiging dat de eurolanden op de huidige voet zullen doormodderen,’ zegt hij in een interview met Elsevier. Het slechtst mogelijke scenario volgens Stiglitz: in deze opzet van de muntunie kunnen Europese landen geen welvaartsgroei creëren.

Vooral voor Zuid-Europa zal de huidige koers leiden tot nieuwe ‘recessies en depressies’, voorziet Stiglitz, die in de eurocrisis de Griekse premier Giorgios Papandreou adviseerde en deelnam aan protesten tegen bezuinigingen in Spanje. Hij vreest dat de onvrede de populariteit voedt van ‘politici die Europa kapot willen maken,’ bijvoorbeeld Marine Le Pen van de Franse populistenpartij Front National.

Lees het hele interview met Stiglitz: ‘Euro heeft tijd nodig die Europa niet heeft’

Solidariteit op de lange termijn

Om de euro te behouden, moeten Noord-Europese landen meer solidair zijn met Zuid-Europese en vooral op lange termijn denken, stelt Stiglitz. ‘Als je kortzichtig bent en alleen kijkt naar hoe groot de cheque is die je voor de komende vijf jaar uitschrijft, dan heeft de euro inderdaad weinig te bieden.

‘Maar wie kan zeggen hoe het er over een periode van vijftig jaar uitziet? Dat is de aard van solidariteit: soms win jij, soms win ik, maar we gaan het niet met een fijnschrijver bijhouden, omdat we onszelf zien als gemeenschap.’ Maar, stelt hij vast: ‘Ik denk dat het moeilijk is om Nederland en Duitsland te overtuigen om die solidariteit op te brengen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.