economie

Gaat PostNL nu wel akkoord met nieuw bod van Bpost?

Door Bauke Schram - 07 november 2016

Het Belgische post- en pakketjesconcern Bpost geeft maar niet op. Sinds het bedrijf een bod deed op PostNL in mei, is weinig veranderd, maar toch wordt een nieuw bod gedaan. Zal PostNL nu wel toehappen?

Voor het Nederlandse bezorgingsbedrijf heeft Bpost ongeveer 2,5 miljard euro over: 2,80 euro en 0,1202 aandelen Bpost per PostNL-aandeel. Het nieuwe bod ligt meer dan 10 procent hoger dan het bod dat in mei op tafel lag. Bpost komt met een concreet bod na overleg van het bestuur en de raad van commissarissen.

Verantwoordelijk voor de post

Bpost en PostNL zijn vergelijkbare bedrijven. PostNL is een afgesplitst concern van een voormalig staatsbedrijf en de overheid heeft het bedrijf belast met de verantwoordelijkheid voor de universele postdienst. Dat houdt in dat het bedrijf ervoor moet zorgen dat de post elke week wordt bezorgd van maandag tot vrijdag en dat brieven over het algemeen de volgende dag op hun bestemming komen.

De Belgische overheid heeft wel nog steeds een meerderheidsbelang in Bpost. Ook Bpost moet ervoor zorgen dat in België de post wordt bezorgd. PostNL is eigenlijk veel groter dan Bpost, wat betreft personeel, omzet en postkantoren. Het is dan ook opvallend dat Bpost het veel grotere PostNL wil overnemen.

Maar de brieven- en pakketjesmarkt in België heeft veel meer potentie dan in Nederland en Bpost heeft financieel gezien een stevigere positie door zijn dochterbedrijven als Bpost Bank. Als de overname doorgaat, zal het nieuwe bedrijf een omzet draaien van ongeveer 6 miljard euro. Daarmee zou het concern het vierde postbedrijf van Europa worden.

‘Stap terug’

Omdat Bpost nog in handen is van de Belgische overheid zou de deal een ‘stap terug’ betekenen voor PostNL, dat juist als zelfstandig bedrijf goed werkt. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD). Maar juist omdat het bedrijf naar de markt is gebracht, heeft de aandeelhouder het laatste woord, geeft ook Kamp aan.

PostNL was in eerste instantie niet bepaald enthousiast over het bod, en aan die situatie lijkt weinig veranderd. Het bedrijf beraadt zich op het overnamebod, maar bestuursvoorzitter Herna Verhagen heeft al laten weten dat het een ongevraagd bod is geweest. Ook is er geen contact geweest tussen de bedrijven.

Het Nederlandse bedrijf maakte maandag bekend dat het in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 9 miljoen euro heeft geleden, onder meer door de aankoop van uitstaande obligaties. De operationele winst, zonder eenmalige kostenposten, bedroeg 27 miljoen euro, een toename van bijna 20 procent. De omzet daalde met 10 miljoen naar 770 miljoen euro in het kwartaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.