economie

Genderkloof? Jonge vrouwen verdienen meer dan mannen

Door Emile Kossen - 23 november 2016

Nederlandse vrouwen zijn bezig met een enorme inhaalslag wat betreft hun loonachterstand op mannen. Sterker nog, jonge vrouwen verdienen al meer dan hun mannelijke tegenhangers.

De loonverschillen tussen mannen en vrouwen zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over het geheel verdienen mannen nog steeds meer, maar volgens het CBS zijn die verschillen grotendeels verklaarbaar uit ‘kenmerken als opleidingsniveau, beroepsniveau en werkervaring’. Sekseverschillen spelen een steeds minder grote rol.

In 2014 verdienden vrouwen in het bedrijfsleven een bruto-uurloon dat gemiddeld 7 procent lager lag dan dat van hun mannelijke collega’s. Bij de overheid was dat verschil nog 5 procent. Dat verschil is veel kleiner dan eerder berekend door Eurostat, die zeggen dat het gemiddeld uurloon van een Nederlandse vrouw 16 procent lager ligt.

Jonge vrouwen hebben hoger salaris dan mannen
Dat beeld is vooral bij jonge Nederlanders snel aan het veranderen. Door een stijgend opleidingsniveau van jonge vrouwen ontvangt die groep tegenwoordig hogere salarissen dan jonge Nederlandse mannen. Bij de overheid ligt het kantelpunt als vrouwen de leeftijd van 36 jaar bereiken: vanaf dat moment verdienen ze gemiddeld minder dan hun mannelijke collega’s. Ook daar speelt opleidingsniveau een belangrijke rol: oudere mannen zijn over het algemeen hoger opgeleid.

Het CBS gaat ook in op de rol van deeltijdwerk. Nederland is Europees koploper wat betreft vrouwen die op deeltijdbasis werken. Het is een van de redenen waarom vrouwen een relatief lagere beloning krijgen als ze ouder worden, omdat ze bepaalde carrièrekansen mislopen.

De cijfers van het CBS zijn opvallend, omdat uit allerlei rapporten zou blijken dat in Nederland juist sprake is van relatief grote ongelijkheid. Zo zakte Nederland afgelopen jaar drie plaatsen op de Global Gender Gap Index, en viel het buiten de top 15. Daarbij werd juist beweerd dat een vrouw minder verdient dan een man in dezelfde functie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.