economie

Toekomstplan Volkswagen: 30.000 banen weg

18 november 2016

De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat de komende jaren een grootschalige reorganisatie doorvoeren. Het toekomstplan zal zo’n 30.000 personen hun baan gaan kosten.

Volkswagen heeft het plan vrijdag bekendgemaakt. Met het ‘toekomstpact’ dat Volkswagen sloot met de vakbonden moet de autofabrikant zichzelf gaan transformeren naar een innovatief bedrijf dat mee kan komen in de snel veranderende economie.

Door het afbouwen van 30.000 arbeidsplaatsen denkt het bedrijf 3,7 miljard euro te besparen. Het grootste deel van de besparing, zo’n 3 miljard, wordt in Duitsland zelf behaald. De reorganisatie treft alle locaties van Volkswagen, waarvan tweederde in Duitsland ligt. Ook het hoofdkantoor in Wolfsburg zal niet worden gespaard. Wereldwijd werken er zo’n 600.000 mensen bij het bedrijf. De operatie moet in 2020 gereed zijn.

‘Met dit toekomstpact maakt Volkswagen een grote stap voorwaarts,’ zegt merkdirecteur van Volkswagen Herbert Diess in een persbericht. ‘We bouwen het hele merk om en maken het klaar voor de grote verandering in onze branche. Zo houden we bij Volkswagen de toekomst in eigen hand.’

Transitie

Net als andere Europese autofabrikanten lijdt Volkswagen onder een veranderende markt. Daar kwam recent het emissieschandaal bovenop dat de Duitse automaker miljarden heeft gekost.

Met het plan wil Volkswagen zich meer gaan richten op de toekomstige vraag naar elektrische auto’s die van duurzaam materiaal worden gebouwd. Die transitie moet weer 9.000 nieuwe banen opleveren.

Urbanisering

Steeds meer autofabrikanten zijn bezig met auto’s voor de toekomst die energiezuinig, wendbaar, duurzaam en deels autonoom moeten zijn.

Door verstedelijking, digitalisering en het schaarser worden van fossiele brandstof zal er in de toekomst steeds meer vraag naar dat soort auto’s zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.